VU medisch centrum

Meekijken op de OK

23 september 2010

Ter gelegenheid van de oratie van hoogleraar heelkunde Jaap Bonjer laten chirurgische teams zien wat de mogelijkheden zijn van beeldgestuurde chirurgie en robotchirurgie. Vanuit de Amstelzaal zijn belangstellenden rechtstreeks met de OK verbonden en kunnen zij live zien op welke manier een operatie voor baarmoederhalskanker, liesbreuk of knieklachten anno 2010 kan worden uitgevoerd. De pioniers van de laparoscopie in Nederland geven in de Amstelzaal op 15 oktober tekst en uitleg. Bijzonder is dat er op het scherm ook getoond wordt hoe een nier, die beschikbaar is gesteld voor transplantatie, middels een laparoscopische operatie wordt uitgenomen. Verder komt de Da Vinci-robot in actie voor het verwijderen van een prostaattumor en om een patiënt van zweethanden af te helpen.

Zelf doen
Wie denkt ook zelf over de vaardigheid te beschikken om een laparoscopische operatie uit te voeren kan dat in praktijk brengen. Er staat een complete operatiekamer klaar met laparoscopische operatie-instrumenten en een namaakpatiënt.

De publieksessies in de Amstelzaal vinden in twee rondes plaats van 9.00 tot 11.30 uur en van 12.30 tot 15.00 uur. Aanmelding is verplicht via www.vumc.nl/15oktober .
bron: Tracer