VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 27 september
2010/100/CA

Uiteenlopend onderzoek in wetenschapsmagazine Synaps Fluorescerend stofje wijst chirurg de weg naar tumorcellen

Uitzaaiingen van darmkanker zijn vaak moeilijk op te sporen. Chirurgen in VU medisch centrum hebben een nieuwe manier ontwikkeld om de schildwachtklier - de eerste lymfeklier waarheen kankercellen uitzaaien - te traceren: met behulp van een speciale camera en een fluorescerende stof is de klier makkelijk te zien. In Synaps, het wetenschapsmagazine van VU medisch centrum, is te lezen hoe deze unieke operatietechniek in z'n werk gaat. Wilt u een videodemonstratie bijwonen? Dat kan op 15 oktober tijdens Kijken naar kijkoperaties in VUmc.

Verder onder andere in nummer 75 van Synaps:

· Net 55 jaar en al dement. Dat kan toch niet? Dementie op jonge leeftijd wordt al snel verward met depressie. In het VUmc Alzheimercentrum bestudeert neuroloog Yolande Pijnenburg deze aandoening.

· Hebben ouderen recht op stervenshulp? Drie meningen.

· Een aantal narcosemiddelen beschermt het hart van de patiënt tijdens een operatie. Maar bij diabetespatiënten werkt dat niet. Anesthesioloog Arthur Bouwman legt uit waarom.

· Hoe komt het dat het ene kind een angststoornis heeft en het andere niet? Onderzoeker en psychiater Christel Middeldorp zoekt het antwoord in DNA. .

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie over de onderzoeken of wilt u een exemplaar ontvangen van Synaps? Neem dan contact op met dienst communicatie van VU medisch centrum, Caroline Arps tel: 020- 444 3444. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl/voorjournalisten

Achtergrondinformatie (