Erasmus Universiteit Rotterdam

De Doelderdag 2010: Symposium 'Herziening in het Strafrecht'

Datum
Van: 15 oktober 2010 13:30
Tot: 15 oktober 2010 16:30

---

Locatie:
Woudestein, M-gebouw, Tokyo zaal

Toelichting
Alumni, medewerkers en andere belangstellenden zjin van harte welkom. Zie www.frg.eur.nl/doelderdag

Wetsvoorstellen `Herziening in strafzaken' in de Kamer: nooit meer Puttense moordzaak?

Herziening van strafzaken, zoals de Schiedammer Parkmoordzaak, de Puttense moordzaak en de strafzaak tegen Lucia de B, wetsvoorstellen en rechtspraktijk staan centraal komen tijdens de tiende De Doelderdag op 15 oktober 2010.
Met prof.mr. J.W. Fokkens, Procureur-Generaal bij de Hoge Raad en prof.mr. G.G.J. Knoops, advocaat en hoogleraar Internationaal strafrecht aan de Universiteit Utrecht, prof. mr. P.A.M. Mevis enprof. mr. F.W. Bleichrodt, beiden hoogleraar Straf- en strafprocesrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het rechtsmiddel van herziening in strafzaken staat de afgelopen tijd volop in de schijnwerpers. Dat komt onder meer door enkele spraakmakende herzieningszaken, zoals die in de Schiedammer Parkmoordzaak, de Puttense moordzaak en de strafzaak tegen Lucia de B. Ook zijn twee wetsvoorstellen bij de Tweede Kamer aanhangig die tot doel hebben de regeling van de herziening ingrijpend te wijzigen. Beoogd is de ruimte voor het herstellen van fouten te vergroten en meer rekening te houden met nieuwe wetenschappelijke inzichten. Ook is in meer gevallen nader feitelijk onderzoek mogelijk. Ten slotte wordt het in bepaalde gevallen mogelijk dat bijvoorbeeld na een vrijspraak voor een ernstig misdrijf alsnog herziening en een veroordeling volgt, de zogenoemde herziening ten nadele.

Uiteraard komen de wetsvoorstellen en de rechtspraktijk op het gebied van de herziening aan bod, maar ook zal worden stilgestaan bij de vraag of het wenselijk is de beslissing op herzieningsverzoeken toe te vertrouwen aan een revisieraad in plaats van aan de Hoge Raad. De middag zal worden geopend door de voorzitter van het college van bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam, mevrouw mr. P.F.M. van der Meer Mohr.