Waterschap Aa en Maas

Bakel-Zuid

Feestelijke afsluiting kavelruilproject Bakel-Zuid

Tevens officieel startschot herinrichting Kaweise Loop

Op 15 oktober aanstaande vindt de feestelijke afsluiting plaats van het meerjarige project kavelruil Bakel-Zuid. Dit project heeft voor de landbouwstructuur, natuur, recreatie en landschap/cultuurhistorie grote voordelen opgeleverd. De gronden die ten behoeve van de reconstructiedoelen zijn geruild, kunnen nu opnieuw worden ingericht door de gemeente Gemert-Bakel en het waterschap. De feestelijke afsluiting wordt dan ook gekoppeld aan de officiële start van de werkzaamheden aan de Kaweise Loop, één van de projecten waarvoor dankzij de kavelruil gronden beschikbaar zijn gekomen.

kavelruil Bakel-Zuid

Het ruilen van landbouwgronden is iets van alle tijden. Er zijn grootschalige wettelijke ruilverkavelingen, maar ook kleine ruilprojecten waar de deelnemers op vrijwillige basis aan meewerken. Bakel-Zuid is zo'n kavelruilproject. In vijf jaar tijd is in totaal meer dan 200 hectare grond geruild tussen ruim 40 grondeigenaren. De agrarische ondernemers kregen de gronden daardoor dichter bij huis en mooiere kavels. Maar ook kwamen gronden vrij voor andere doelen, zoals het opknappen van de Kaweise Loop, aanleg van nieuwe natuur en aanleg van fiets- en ruiterroutes.

Zes kavelruilen

Het kavelruilproject begon in 2003 met de aankoop van 21 hectare grond van een melkveehouder die emigreerde. Deze gronden kwamen in een ruilpot waarmee andere ruilen konden worden gemaakt. In totaal zijn er zes kavelruilen op poten gezet. Bij het ruilen zijn gronden gewisseld tussen de agrarische ondernemers in het gebied, de gemeente Gemert-Bakel, waterschap Aa en Maas en het Bureau Beheer Landbouwgronden. In 2009 is de laatste hand gelegd aan het kavelruilen. Na jarenlang hard werken aan een betere ligging van gronden voor boer en natuur en het realiseren van vele reconstructiedoelstellingen, is de opdracht voor de kavelruilwerkgroep Bakel-Zuid dus volbracht.

Succesvol

Terugkijkend is er grote tevredenheid over het behaalde resultaat. Volgens Rob Christiaans van DLG (Dienst Landelijk Gebied) was de bereidwilligheid van de ondernemers groot en daarmee bepalend voor het succes. "Er lagen kansen voor de ondernemers in het gebied om gronden dichterbij huis te krijgen en grotere kavels. De boeren hebben hun eigen wensen kenbaar kunnen maken en daar is uiteraard zo goed mogelijk naar gekeken." Dat het project officieel wordt afgesloten wil niet zeggen dat er geen ruilingen meer plaats kunnen vinden. "Er liggen zeker nog kansen in het gebied, maar die zullen niet meer door de werkgroep Bakel-Zuid worden uitgewerkt."

werkzaamheden Kaweise Loop

Opknappen Kaweise Loop

Het einde van het kavelruilproject is voor waterschap Aa en Maas en de gemeente Gemert-Bakel het startsein om de nieuw verworven gronden te herinrichten. Zo kan nu de Kaweise Loop (gelegen tussen Bakel en Deurne) over een lengte van bijna 6 km worden opgeknapt. De herinrichting moet onder andere zorgen voor een betere waterhuishouding, verbeterde visstand en extra waterberging. Door de maatregelen daartoe slim te combineren, krijgen ook de natuur, landbouw, recreatie en het landschap een impuls. Het Integraal gebiedsprogramma Bakel-Milheeze is de opdrachtgever voor dit werk. Waterschap Aa en Maas is directievoerder en houdt het dagelijks toezicht. De werkzaamheden zijn inmiddels gestart en zullen nog voor het eind van het jaar worden afgerond.

Kronkelende waterloop

Het toekomstbeeld is een kronkelde waterloop zoals vroeger, met brede oevers, meer bomen en planten, verschillende vissen en een veilig onderhoudspad. Waterschapsbestuurder Ernest de Groot ziet grote voordelen: "We slaan met de herinrichting drie vliegen in één klap. Eén: er ontstaat een veilige en duurzame, natuur- en onderhoudsvriendelijke en beheersbare waterloop. Twee: we geven ermee invulling aan de beleidsmatige doelen zoals de Europese Kaderrichtlijn Water die eisen stelt aan ecologie, waterkwaliteit en stromingsdynamiek. En drie: twintig jaar achterstallig onderhoud van deze waterloop komt op orde."