Tentoonstelling over walvissen en dolfijnen vanaf 15 oktober

07/10/2010 10:43

Museum Naturalis

Van dolfijn tot potvis en van orka tot narwal; walvissen en dolfijnen fascineren mensen. Naturalis toont in de nieuwe familietentoonstelling Walvissen hoe walvisachtigen geëvolueerd zijn, hoe ze nu leven en welke grote strandingen we in Nederland hebben gehad. Duik vanaf 15 oktober onder in de wereld van deze bijzondere zeezoogdieren.

Gigantische skeletten hangen aan het plafond; van een 12 meter lange Zuidkaper tot de bijzondere narwal, een walvis met een meterslange slagtand. Levensgrote modellen van walvisachtigen, interactieve opstellingen en filmbeelden vullen de zaal. Walvisgeluiden prikkelen de oren. Met het betreden van de tentoonstelling Walvissen, daal je af in de diepzee.

Als een zoogdier in het water

Walvissen en dolfijnen lijken in veel opzichten op de mens. Beiden horen tot de warmbloedige zoogdieren en baren en zogen levende jongen. Zie in de tentoonstelling hoe walvissen en dolfijnen communiceren, wat ze eten, hoe hun zintuigen onder water functioneren en hoe ze hun kalveren groot brengen.

Van land naar zee

In een ver verleden liepen de voorouders van de walvisachtigen op het vasteland. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we nu dat nijlpaarden van alle levende landdieren het dichtst bij walvissen staan. In Walvissen laten skeletten van oerwalvissen de aanpassingen zien die hun lichaam onderging met het leven in zee.

Walvis op het strand

De Noordzee is een van de rijkste zeeën ter wereld; er zwemmen tal van zeezoogdieren rond. De bruinvis is de meest voorkomende soort. Vaak stranden er walvissen op onze kust; meestal dood, soms levend. Gaat het om een dode walvis, en een andere soort dan de bruinvis, dan komt Naturalis in actie. De kadavers worden geborgen en schoongemaakt en de skeletten toegevoegd aan de natuurhistorische collectie. In Walvissen kom je te weten welke grote strandingen er aan de Nederlands kust zijn geweest en maak je kennis met de mensen van Naturalis. In het autopsiespel kruip je zelf in de huid van een wetenschapper en meet, weeg en onderzoek je het kadaver van een bruinvis.

De tentoonstelling Walvissen is van 15 oktober tot en met 21 augustus 2011 te bezoeken in Naturalis in Leiden.





http://www.naturalis.nl/walvissen