Gemeente Geldermalsen

Kom 15 oktober naar De Plantage

Tussen 12.30 en 18.00 uur zijn er rondleidingen op het terrein van de opgravingen.

IJzertijd en Bronstijd gevonden in De Plantage

Gemeente organiseert 'Open Dag'

De opgraving in De Plantage bij Meteren leverde onverwachts crematiegraven uit de IJzertijd op. De opgraving was in eerste instantie gericht op 'Huis Meteren' en 'Huis Blanckenstijn', een vindplaats uit de 11de en 12de eeuw en een Romeinse nederzetting. De archeologen stuitten echter op een grafveld uit de IJzertijd en bewoningssporen uit de Vroege Bronstijd of de Late Steentijd. Vrijdag 15 oktober 2010 zijn er rondleidingen op het terrein van de opgravingen.

Ten noordoosten van de dorpskern van Meteren, wordt het nieuwe woongebied 'De Plantage' gerealiseerd met ongeveer 1500 woningen. Archeologisch onderzoek toonde aan dat er meerdere vindplaatsen in het gebied liggen uit de Prehistorie, Romeinse tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Twee van deze vindplaatsen zijn de voormalige kastelen Huis Meteren en Huis Blanckenstijn. De kastelen zijn afgebroken en alleen de omgrachting is nu soms zichtbaar. In de grond liggen echter nog wel de fundamenten. De terreinen van de voormalige Huizen zijn wettelijk beschermd en mogen niet worden opgegraven. Archeologen graven de randzones van de terreinen op. Op de locatie van het grafveld vonden archeologen crematieresten en een enkele grafgift. Van de nederzetting uit de Late Steentijd of de Vroege Bronstijd kwamen bewoningssporen, vuursteen, aardewerk en dierlijk bot tevoorschijn.

Welkom

Bezoek op vrijdag 15 oktober 2010, tussen 12.30 en 18.00 uur de Open Dag voor een rondleiding over de opgraving.
Locatie: ingang terrein aan de Blankertseweg, Meteren. Parkeren: vanaf Meteren de Blankertseweg inrijden en aan de rechterkant in de berm parkeren. Advies: kom te voet of met de fiets en laarzen zijn praktisch.

---

Openingstijden Klantencontactcentrum

Gemeentehuis Geldermalsen
Post: Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen
Bezoek: Kuipershof 2, 4191 KH Geldermalsen
Telefoon: (0345) 586 611
e-mail: info@geldermalsen.nl
Fax: (0345) 573 258