NCRV

Wereldvoedseldag

NCRV-programma's in teken van Wereldvoedseldag

Vrijdag 15 en zaterdag 16 oktober

De NCRV besteedt deze dagen aandacht aan Wereldvoedseldag, dat op zaterdag 16 oktober in het teken staat van voedselverspilling. Volgens de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties, wordt ruim 40 procent van het voedsel verspild en belandt het uiteindelijk op een afvalberg. In diverse radio- en televisieprogrammaâs en op internet belicht de NCRV dit probleem. De invulling van de radioprogrammaâs wordt op een later tijdstip bekend.

Altijd Wat

Vrijdag 15 oktober

20.55 uur, Nederland 2

Zo duikt Altijd Wat de avond voor Wereldvoedseldag in de restaurants restanten van de dagmarkten en de afvalbakken van de supermarkt en gaat een chef-kok Pierre Wind aan de slag met de kliekjes. Het âgerecycledâ koken is een trend onder krakersscene jonge idealisten die stelling nemen tegen de consumptiemaatschappij

Rondom 10

Zaterdag 16 oktober

21.10 uur, Nederland 2

Rondom 10 gaat over de consumptie van vlees. Is dat nog wel verantwoord? Of zijn vleeseters net zulke slechteriken als rokers en moeten we massaal over op kweekvlees uit een reactor? Over vleesconsumptie, dierenwelzijn, economische belangen en de toekomst van vlees komen voor- en tegenstanders komen aan het woord.

Internet

Mambapoint zet webreportages op de site die aansluiten op het thema. Te zien is hoe Afrikanen kunnen voorzien in hun eigen voedselproductie, er is een reportage over leasekoeien in Tanzania en aandacht voor âsolar cookingâ: koken op zonne-energie.

Op doemaarduurzaam.nl zijn alle items van de publieke omroep over Wereldvoedseldag te zien. In een speciale editie van âde kookrubriekâ worden een week lang gerechten bereid van producten die mensen normaal gesproken weggooien.

Ook op Spirit24 zijn de verschillende programmaâs terug te zien en horen. Aan Wereldvoedseldag wordt ook aandacht besteed door onder andere de Boeddhistische Omroep Stichting (BOS) met de Afvalshow en de documentaire Taste the Waste.