Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
11 oktober 2010

Kopstukken van de VU, 1880-2010

Exposorium Vrije Universiteit 15 oktober-25 december 2010

Ter gelegenheid van het 130-jarig bestaan van de Vrije Universiteit heeft het Exposorium een tentoonstelling samengesteld van een selectie uit de collectie hooglerarenportretten. De VU heeft in de loop van haar bestaan een fraaie collectie hooglerarenportretten opgebouwd. Ze plaatste zich daarmee in een lange academische traditie, waarin een portrettengalerij van geleerden de senaatskamer van een universiteit siert.

De portretten weerspiegelen globaal de geschiedenis van de opbouw van de faculteiten op de VU. Ze laten tegelijkertijd zien dat nieuwe stijlen in de schilderkunst zijn opgenomen en geïntegreerd in de portretten. Hierdoor is chronologisch de ontwikkeling te zien van het traditionele klassieke hooglerarenportret naar de neo-expressionistische portretten uit het eerste decennium van de 21ste eeuw.

Uit de eerste vijftig jaar van de VU, van 1880 tot 1930, dateren zeven hooglerarenportretten. Ze zijn geschilderd door destijds vooraanstaande portretschilders, zoals Hendrik Haverman, Louis Goudman, Piet van Wijngaerdt en Hendrik Krabbé. De portretten zijn uitgevoerd in een mooie naturalistische stijl, met een Rembrandteske lichtval op het gezicht. Jac. Eriks liet met zijn portret van J. Woltjer, de eerste impressionistische invloed zien op de portretten van de VU.

In de periode 1930 tot 1980 ontstaan ruim vijftig portretten, waarin de traditionele opvatting wordt verrijkt met een impressionistische of expressionistische stijl van schilderen. Natuurlijk is een portret gebonden aan de restricties van een goede gelijkenis, waarin het karakter van de geportretteerde tot uitdrukking komt. Maar ook na 1980 zijn de portretschilders in staat geweest nieuwe ontwikkelingen te verwerken in de portretten die ze schilderden, waaronder een aantal prachtige voorbeelden van het neo-expressionisme in de portretschilderkunst.

Opening: vrijdag 15 oktober 16.30 uur door prof. dr. L.M. Bouter, rector magnificus van de VU