Vrije Universiteit Amsterdam

Oefentherapie kan artrose-operatie voorkomen


* Startdatum: 15-10-2010


* Tijd: 11.45


* Locatie: Aula


* Titel: Exercise Therapy in Patients with Osteoarthritis: Long-term Effectiveness and the Role of Exercise Adherence


* Spreker: M.F. Pisters


* Promotor: prof.dr. J. Dekker prof.dr. D.H. de Bakker


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Door langdurige oefening is een operatie bij patiënten met artrose aan knie of heup niet of pas later nodig. Dat blijkt uit onderzoek van Martijn Pisters die promoveert aan het VU medisch centrum in opdracht van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel).

Artrose of gewrichtsslijtage aan knie of heup komt veel voor. Naar schatting hebben in Nederland 312 duizend mensen knieartrose en 238 duizend mensen heupartrose, meldt Nivel. Fysiotherapie blijkt op korte termijn effect te sorteren. Het verlicht de pijn en vermindert beperkingen. Zodra de behandeling is afgelopen neemt dat effect weer af, omdat de meeste mensen terugvallen in een inactieve levensstijl.

Pisters onderzocht daarom een methode die patiënten helpt langer door te gaan met oefeningen. Hierbij bekijken patiënten met hun fysiotherapeut welke activiteiten ze het belangrijkste vinden, en van welke ze het meeste last hebben. Vervolgens kiezen ze er drie uit, bijvoorbeeld lopen, fietsen en tuinieren, waarvan de intensiteit stapsgewijs wordt opgevoerd.

Daarnaast krijgen patiënten oefeningen om hun spierkracht en gewrichtsmobiliteit te verbeteren. Ze krijgen een grote eigen verantwoordelijkheid, waarbij de fysiotherapeut als 'coach' optreedt. Na afloop van de behandeling komen de patiënten nog vijf tot zeven keer terug.

Pisters en zijn medeonderzoekers volgden vijf jaar lang twee groepen patiënten met artrose aan heup of knie. De ene groep kreeg de conventionele behandeling met oefentherapie volgens de richtlijn van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, de andere groep de alternatieve, zogenoemde Gradit-behandeling.

De therapietrouw en lichamelijke activiteit blijken op de lange duur 'aanzienlijk' te verbeteren door de Gradit-behandeling. Vooral patiënten met heupartrose ervaren het eerste jaar minder pijn en beperkingen en op de lange termijn zijn gewrichtsvervangende operaties minder snel nodig.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam