VU medisch centrum

Publieksdag: Kijken naar kijkoperaties

Twaalf operaties live te volgen in VUmc

13 oktober 2010

Vrijdag 15 oktober 2010 zet VU medisch centrum de deuren van zijn operatiekamers wijd open. Dan is het publiek via een live-verbinding getuige van 12 kijkoperaties, bijvoorbeeld uitname van een nier voor transplantatie en de verwijdering van prostaat en baarmoeder met de operatierobot. Op de informatiemarkt staat een operatiekamer klaar waar men zelf een kijkoperatie kan doen. Ruim 1200 bezoekers w.o. veel scholieren en studenten geneeskunde hebben zich reeds aangemeld voor dit unieke en spannende evenement. De operaties zijn live te volgen op internet; www.vumc.nl/15oktober. Via twitter kan de kijker dan vragen stellen aan de chirurgen van VUmc, gebruik daarbij #vumc.

Op 15 oktober 2010 organiseert VUmc de publieksdag 'Kijken naar kijkoperaties'. De chirurgische teams van VUmc voeren verschillende operaties uit voor o.a.; baarmoederkanker, longkanker, liesbreuk, overgewicht en knieklachten. Tevens ziet men hoe een nier, die beschikbaar komt voor transplantatie, mbv een kijkoperatie wordt uitgenomen. Ook wordt de operatierobot ingezet voor het verwijderen van prostaatkanker en om een patiënt van zweethanden af te helpen. Bezoekers aan deze dag kunnen ook zelf een operatie 'uitvoeren'. Er staat een echte operatiekamer voor de bezoekers klaar met kijkoperatie- instrumenten en een namaakpatiënt.

VU medisch centrum neemt met dit evenement deel aan Oktober Kennismaand, het grootste landelijke festival over wetenschap en technologie. Het doel van de maand is om een breed publiek te laten zien hoe fascinerend wetenschap en technologie zijn.

In maart 1990 werd in Nederland voor het eerst een galblaas verwijderd met behulp van een kijkoperatie de zogenaamde laparoscopie. Deze manier van opereren heeft grote voordelen. Door het gebruik van een kijkbuis en dunne instrumenten, die worden ingebracht door kleine sneetjes, blijft de patiënt een grote pijnlijke operatiewond bespaard. Inmiddels kunnen veel operaties met deze techniek worden uitgevoerd. VUmc heeft zich ontwikkeld tot het kloppend hart van de kijkoperatie in Nederland. Chirurgen van VUmc lopen zo voorop in de toepassing van de nieuwste technieken.
Om 15:45 uur spreekt prof dr. Jaap Bonjer, eerder de eerste hoogleraar kijkoperaties in Nederland, zijn rede 'Tweets from surgery' uit, als hoogleraar heelkunde VUmc.