Symposium Immaterieel erfgoed in de praktijk

14/10/2010 10:39

Nederlands Centrum voor Volkscultuur

Symposium Immaterieel erfgoed in de praktijk

Op vrijdag 15 oktober 2010 organiseert het Nederlands Centrum voor Volkscultuur een symposium over het Immaterieel Erfgoed in de Fabrique in Maarssen. Op dit symposium wordt verkend hoe het immaterieel erfgoedbeleid in praktijk gebracht moet worden in Nederland.

In 2003 nam de wereldcultuurorganisatie UNESCO een conventie aan om het immaterieel erfgoed te gaan beschermen. De conventie bleek een groot succes en is inmiddels door 131 landen geratificeerd. Ook Nederland heeft aangekondigd de UNESCO conventie te ratificeren. De term immaterieel erfgoed vestigt er onze aandacht op dat er niet alleen materieel erfgoed is, maar ook immaterieel. En dat dit immaterieel erfgoed waard is om te beschermen en te promoten. Als landelijk instituut voor volkscultuur én immaterieel erfgoed, besteedt het Nederlands Centrum voor Volkscultuur hier zorg en aandacht aan, en ontplooit vele activiteiten op dit terrein, inclusief ook dit symposium.

Voor velen is immaterieel erfgoed misschien nog een abstracte term, niet alleen voor het veld maar ook voor beleidsmakers. Het doel van deze dag is om het onderwerp concreet te maken. UNESCO omschrijft immaterieel erfgoed kortweg als orale tradities, sociale gewoonten, rituelen en feestelijke gebeurtenissen. Bij immaterieel erfgoed gaat het om sociale praktijken, die nauw verweven zijn met de culturele identiteit van gemeenschappen en groepen.

Op deze dag wil het Nederlands Centrum voor Volkscultuur laten zien dat veel mensen en organisaties zich in Nederland bezighouden met immaterieel erfgoed. Organisaties die zich, vaak op plaatselijk niveau, inzetten voor het levend houden van tradities. Deze dag is vooral bedoeld voor hen, om aan deze organisaties te laten zien hoe zij kunnen bijdragen aan de praktische uitvoering van de conventie. UNESCO hecht er immers veel waarde aan dat de plaatselijke gemeenschappen zelf intensief worden betrokken bij de 'safeguarding' van het eigen erfgoed.

Het symposium is de voorbereiding voor de Jaren van het Immaterieel Erfgoed 2011-2012, uitgeroepen door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Meer informatie www.volkscultuur.nl





http://www.volkscultuur.nl


Noot voor de redactie: