Radboud Universiteit Nijmegen


* Amerikaanse onderzoekster ...

Amerikaanse onderzoekster bekritiseert onderzoek naar sekseverschillen in brein

Datum bericht: 14 oktober 2010

Rebecca M. Jordan-Young Professor Rebecca M. Jordan-Young staat met haar nieuwe boek Brainstorm in de VS in het brandpunt van de belangstelling. Ze is een van de sprekers op het congres Gender in Practice van het jarige Instituut Gender Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen, op 15 en 16 oktober.

Kritiek op onderzoeksmethoden hersenonderzoekers Professor Rebecca M. Jordan-Young is verbonden aan het Barnard College van de Colombia University in New York. Ze kijkt vanuit genderperspectief naar wetenschap en levert kritiek op de theorie die stelt dat verschillen tussen mannen en vrouwen worden veroorzaak door verschillen in de hersenen. Bepaalde hormonen zouden al voor de geboorte invloed hebben op onze hersenen. Jordan-Young onderzocht nagenoeg alle publicaties van neurobiologen over sekse en seksualiteit van de laatste veertig jaar en sprak met twintig toponderzoekers uit dit vakgebied. Zij stelde vast dat er met de onderzoeksmethoden veel mis is omdat controlegroepen ontbreken en studies onderling niet goed vergelijkbaar zijn.
In haar boek Brainstorm levert ze onder meer kritiek op hersenonderzoeker Dick Swaap. Dit boek, vorige maand uitgebracht door Harvard University Press, wordt op de educatieve website van Nature al als beste boek getipt over verschillen tussen de hersenen van mannen en vrouwen.

Gender in Practice
De conferentie waarmee het Instituut voor Genderstudies zijn jubileum viert draagt als thema `gender in practice'. Vanuit zeer diverse invalshoeken worden de mogelijkheden en moeilijkheden van deze nieuwe practical turn besproken. Deze vernieuwende aanpak focust op materiële en immateriële praktijken, variërend van de omgang met religieuze objecten tot genetische lichamen, van koloniale collecties tot herinneringspraktijken, van netwerken naar eetgewoontes. Door lichamen en neurobiologie weer centraal te stellen, waagt genderstudies zich dit keer in het hol van de leeuw.