Nederlandse rederij wijkt uit naar China voor financiering

15/10/2010 10:00

Universal Marine

Krimpen aan den IJssel, 15 oktober 2010.

De Nederlandse rederij Universal Marine gaat weer investeren en heeft een nieuw schip besteld. Door de bankencrisis zijn West-Europese banken niet in de positie om dergelijke investeringen te financieren. En dat terwijl de scheepvaartmarkt zich weer herstelt en nu een goed moment is om weer te investeren. Universal Marine is uitgeweken naar China om deze aankoop te financieren.

Rechtstreeks zaken doen in China

Universal Marine doet sinds 2004 zaken met Chinese werven en heeft daar goede ervaringen mee. Het grootste deel van de schepen in de vloot van Universal Marine is in China gebouwd. China is inmiddels nummer 1 in de wereld voor wat betreft scheepsbouw. Dit land heeft Zuid-Korea, dat jarenlang marktleider was, van de troon gestoten. Het marktaandeel van China in de scheepsbouw is 39,9%. Zuid-Korea heeft een marktaandeel van 32,8%. Japan is de derde op de ranglijst, met een marktaandeel van 16,7%. Chinese werven hebben in een relatief korte tijd veel know how en expertise opgebouwd op gebied van scheepvaart. China slaagt erin om kwalitatief goede schepen te bouwen tegen redelijke prijzen. Dat is ook de reden voor Universal Marine om rechtstreeks in China zaken te doen. Nu zal Universal Marine ook op financieel vlak gaan samenwerken met een Chinese bank.

Financiering

De contacten met de Chinese bank zijn vorig jaar gelegd. De bank staat positief tegenover het project. De onderhandelingen zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Het schip wordt in een commanditaire vennootschap ondergebracht. De totale investering bedraagt $ 37 miljoen, waarvan $ 35 miljoen voor het schip en $ 2 miljoen voor de initiële projectkosten. De bank neemt $ 22 miljoen voor haar rekening. De overige $ 15 miljoen wordt geworven bij particulieren en BV's die als commanditaire vennoten mee kunnen investeren in dit schip. De werving is in volle gang.

Achtergrondinformatie Universal Marine

Universal Marine is een groeiende Nederlandse scheepvaartonderneming die in Krimpen aan den IJssel is gevestigd. De vloot bestaat momenteel uit 15 schepen: 12 containerschepen, 1 multi-purposeschip en 2 bulkcarriers. De schepen zijn ondergebracht in commanditaire vennootschappen. Particulieren en BV's kunnen als commanditaire vennoten investeren in een schip. Het doel is om met de aankoop, exploitatie en de verkoop van schepen een zo hoog mogelijk rendement voor deze investeerders te behalen. Inmiddels nemen ruim 10.000 investeerders deel in de CV's van Universal Marine, met een totaal commanditair kapitaal van euro 133 miljoen, in een vloot met een waarde van euro 336 miljoen. Universal Marine is daarmee één van de grootste aanbieders van scheepvaart-CV's in Nederland. Afgeronde projecten hebben een rendement van 17% tot 31% per jaar behaald.

Links: www.universalmarine.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.universalmarine.nl