Gemeente Best

Opgravingen in Dijkstraten

14-10-2010

Maandag 20 september is gestart met een archeologisch onderzoek in de geplande uitbreidingswijk Dijkstraten. Dit onderzoek vindt plaats om te voorkomen dat archeologische resten verdwijnen bij de bouw van woningen.

In 2008 werd al archeologische vooronderzoek uitgevoerd werd, waaruit bleek dat in dit gebied waardevolle resten van nederzettingen aanwezig zijn die dateren in de late prehistorie (800 v. Chr. - 200 n. Chr.). Deze archeologische vondsten werpen nieuw licht op het ontstaan en de bewoningsgeschiedenis van Best. De oude akkers rond Best, de Steentijdvindplaatsen op de Molenheide en de prehistorische urnenvelden in het zuiden van Best op de Aarlesche Heide hebben tot nu toe al een aantal spectaculaire archeologische vondsten opgeleverd. Er is echter nog maar weinig bekend over de bewoningsontwikkeling en de mensen die hier verbleven.

De hoop is dan ook dat de opgraving in Dijkstraten meer informatie kan verschaffen over deze nog duistere periode in onze geschiedenis. De opgraving wordt uitgevoerd door het Amsterdams Archeologisch Centrum, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, en zal naar verwachting ruim twee maanden in beslag nemen.

Voor meer informatie over de opgraving kunt u terecht bij de heer R. Temme van de gemeente Best. U kunt hem bereiken via telefoonnummer: 0499-360911 of e-mailadres: r.temme@gembest.nl.

De onderzoekslokatie
De onderzoekslokatie

gon
Wethouder Gondrie heeft een bezoek gebracht aan de onderzoekslokatie.

Meer info?
U kunt meer informatie over het nieuwbouwproject Dijkstraten en het archeologisch onderzoek vinden onder Projecten > Dijkstraten.
---