Politie Groningen

Vrijdag 15 oktober 2010

Provincie Groningen, 15-10-2010

Vrachtautocombinatie te lang

DELFZIJL - Een 27-jarige vrachtautochauffeur uit Wildervank is donderdagmorgen op de Stationsweg in de havenstad door de politie bekeurd omdat zijn vrachtwagen met aanhanger te lang was. Na meting bleek de combinatie 4.30 meter te lang was. De chauffeur kon geen ontheffing overleggen en mocht met de aanhanger niet verder rijden. Hij kreeg een proces-verbaal. De politie controleert regelmatige de inrichtingseisen van vrachtautos.

Meisje gewond na verkeersongeval

GRONINGEN -Donderdagmorgen is bij een verkeersongeval een 8-jarige meisje uit Groningen gewond geraakt. Het meisje reed op haar fiets in de Steentilstraat. Een 48-jarige vrachtwagenchauffeur uit Groningen reed vanaf het Damsterdiep de Steentilstraat in. Vermoedelijk zag hij hierbij het fietstertje over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. Het slachtoffertje is met een pijnlijke voet door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Aanhoudingen na vechtpartij

GRONINGEN -De politie heeft donderdagmorgen twee mannen ( 33 en 34 jaar) uit Eenrum en Hoogezand aangehouden wegens openlijke geweldpleging. Het duo had in een supermarkt aan het Linnaeusplein in Groningen een woordenwisseling gekregen met een 43-jarige man uit Groningen. Hierbij ontstond een vechtpartij waarbij het slachtoffer door het duo in het gezicht werd geslagen. Hierna gingen beide vechtersbazen er vandoor. Op basis van signalementen konden agenten het duo in de Begoniastraat aanhouden. Ze werden voor nader verhoor ingesloten in het cellencomplex in Groningen. De Stadjer raakte licht gewond. De aanleiding van het geweldsincident is nog onduidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Vrouw gewond bij verkeersongeval

GRONINGEN - Donderdagmorgen is bij een aanrijding een 17-jarige meisje uit Assen gewond geraakt. Op de Leegeweg in Groningen rende de jonge vrouw van achter een stadsbus plotseling de rijbaan op. Hierbij werd zij geschept door een 31-jarige automobiliste uit Groningen. Het slachtoffer werd met een beenbreuk door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis

Aanhouding na huiselijk geweld

STADSKANAAL De politie heeft donderdagmiddag een 49-jarige man uit Vledderveen aangehouden voor huiselijk geweld. De man wordt ervan verdacht zijn 49-jarige ex-partner in een woning in de Stadskanaal te hebben mishandeld. Na de mishandeling ging de verdachte er vandoor, maar kon snel worden aangehouden door de politie. De verdachte is ingesloten voor verhoor.

Winkeldievegge aangehouden

GRONINGEN -De politie heeft donderdagmiddag een 49-jarige vrouw uit Groningen aangehouden voor winkeldiefstal. Beveiligpersoneel van een audio- en videowarenhuis aan de Westerhaven in Groningen betrapten de vrouw bij het stelen van een aantal CDs en DVDs. Ze had deze verstopt in een boodschappentrolley. De dievegge moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon zij weer gaan. De zilveren schijfjes bleven achter in het warenhuis. De politie proces-verbaal op.

Gewelddadige inbreker aangehouden

FROOMBOSCH De politie heeft donderdagmiddag een 56-jarige man uit Oude Pekela aangehouden voor een woninginbraak. Agenten reageerden op een melding dat een echtpaar een inbreker op heterdaad hadden betrapt in hun woning aan de Hoofdweg Froombosch. De 61-jarige bewoner probeerde de inbreker vast te pakken. De inbreker sloeg de 61-jarge man hierbij op zijn hoofd en maakte zich uit de voeten. De inbreker kon een klaargezette tas met spullen niet meer meenemen. Toegesnelde dienders konden de gewelddadige inbreker op basis van een signalement in de omgeving aanhouden. De man zit vast in het cellencomplex aan de Hooghoudtstraat. De bewoner raakte door het geweld licht gewond aan het hoofd. De politie stelt een onderzoek in.

Overval op textielzaak

GRONINGEN - Een onbekende man heeft donderdagavond een textielzaak in de Oude Ebbingestraat overvallen. Even voor sluitingstijd liep de overvaller de zaak binnen en eiste geld. Hij liet hierbij een scherp voorwerp zien. Een 20-jarige medewerkster opende vervolgens de kassa. De overvaller nam hierop een klein geldbedrag weg en verliet de kledingzaak. De kassa was even daarvoor afgeroomd. De politie beschikt over scherpe video opnamen van de overvaller. Het Roofcoördinatieteam van Regiopolitie Groningen stelt een onderzoek in.Direct na de overval startte de meldkamer van de politie een burgernet-actie op.Dit systeem is donderdag in de Stad Groningen gestart.Burgernet deelnemers in de ruime omtrek van de binnenstad van Groningen kregen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS. Zij kregen het verzoek om uit te kijken naar het duidelijke signalement van de overvaller. Op deze manier probeert de politie de burgers te betrekken bij de opsporing van bijvoorbeeld dader(s), een voertuig of een vermist kind. De eerste inzet van burgernet resulteerde niet in de aanhouding van de verdachte.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving? Meldt u dan aan via www.burgernet.nl.

Baldadig trio op de bon

GRONINGEN - De politie heeft vrijdagmorgen drie mannen (19 en 20 jaar) uit Groningen en Hoogezand op de bon geslingerd voor baldadigheid. Agenten zagen dat het trio vanaf de Ebbingebrug onbekende voorwerpen in het water gooiden. In de Wipstraat vernielden de mannen een houten tafeltje. Eén van de knapen gooide hierbij het tafelblad weg en raakte bijna een voorbijrijdende fietser. De verdachten moesten mee naar het politiebureau. Na verhoor konden de knapen met ieder een bekeuring van 150 euro op zak weer gaan.

Beschonken brom- en snorfietser aangehouden

GRONINGEN - Een 28-jarige man uit Groningen is vrijdagmorgen door de politie aangehouden. De bestuurder van een bromfiets werd door agenten in de Oude Kijk Int Jatstraat gecontroleerd. Hij bleek als bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. Hij is meegenomen naar het politiebureau. Daar resulteerde de ademanalyse in een alcoholpromillage van ruim 1,2 promille. De man is na verhoor met een rijverbod heengezonden. Hij moest zijn rijbewijs wel achterlaten.

In de Herestraat liep donderdagnacht een 37-jarige snorfietser uit Groningen tegen de lamp. Agenten zagen dat de Stadjer zonder verlichting reed. Ook hij bleek als bestuurder onder invloed van alcohol te zijn. De ademanalyse resulteerde in een alcoholpromillage van ruim 1,6 promille. Ook hij moest zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Man vernielt voorruit van taxi

GRONINGEN De politie heeft donderdagnacht een 21-jarige man uit Groningen aangehouden voor vernieling. Surveillerende agenten zagen dat een taxichauffeur op de kruising van de Grote Markt met de Gelkingestraat plotseling remde. Zij zagen hoe de 61-jarige taxichauffeur uit Groningen naar iemand toeliep en hem aansprak. Na onderzoek kon blijken dat de Stadjer de voorruit van de taxi in het voorbijgaan had vernield. De verdachte moest mee naar het politiebureau. Na verhoor kon hij weer gaan. De politie maakt proces-verbaal op.

Man betaalt met vals geld

GRONINGEN De politie heeft donderdagnacht op de Grote Markt in Groningen een 30-jarige man uit Groningen aangehouden. De verdachte had met een vals 50 euro biljet betaald in een horecagelegenheid aan de Grote markt. Hierop werd de politie gewaarschuwd, waarna de man werd ingerekend. Bij nader onderzoek bleek het biljet daadwerkelijk vals te zijn. De man werd gehoord over de herkomst van het biljet. Na verhoor kon hij weer gaan. Het vals bankbiljet is in beslaggenomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden tijdens verlichtingscontrole

WINSCHOTEN De politie heeft donderdagavond op de Stationsstraat in Winschoten een 19-jarige man in zijn woonplaats aangehouden. De bestuurder van een fiets voerde geen verlichting. Toen agenten de fietser controleerden bleek uit uiterlijke kenmerken van de fiets dat deze vermoedelijk gestolen was. De 19-jarige verklaarde dat een vriend de fiets bij hem achtergelaten was en dat hij deze maar was gaan gebruiken. De damesfiets heeft geen slot, geen dealersticker en het framenummer is bespoten. De politie stelt een onderzoek in naar de herkomst van het rijwiel, een blauwe Sparta.

Acht autos bekrast

VEENDAM Donderdagavond tussen 18:50 uur en 19:55 uur zijn er in het Julianapark in Veendam acht personenautos bekrast. Een getuige zag die jongens wegrennen. Het is nog onduidelijk of deze jongens iets met de vernielingen te maken hebben. De politie stelt een onderzoek in en verzoekt gedupeerden aangifte te doen.

Vrouw voor bedreiging aangehouden

VEENDAM De politie heeft donderdagavond een 39-jarige vrouw uit Veendam aangehouden voor bedreiging. Zij wordt ervan verdacht twee mannen op het Museumplein met een mes te hebben bedreigd. De reden voor de bedreiging is nog niet geheel duidelijk. De politie stelt een onderzoek in.

Politie controleert voor veilig verkeer

PROVINCIE GRONINGEN - Voor een veiliger verkeer op de weg controleert Regiopolitie Groningen vrijwel dagelijks op diverse wegen in de provincie Groningen. De politie controleerde donderdag 14 oktober op diverse plaatsen:

De Marne, N361: aantal geregistreerde voertuigen: 288, aantal overtredingen: 18, hoogst gemeten snelheid: 112 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Grijpskerk, N388: aantal geregistreerde voertuigen: 254, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 110 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.

Holwierde, N33: aantal geregistreerde voertuigen: 922, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 117 km/uur, maximum toegestane snelheid: 100 km/uur.

Nieuwe Pekela, N366: Grote verkeerscontrole

De politie heeft donderdag samen met de Koninklijke Marechaussee, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, de Inspectie Verkeer en Waterstaat en de Belastingdienst een grote controle uitgevoerd.

Daarbij werden circa 400 personenauto en 60 vrachtwagens gecontroleerd. Daarbij werd ruim 50 keer proces-verbaal opgemaakt voor onder meer het hebben van gladde banden, niet handsfree bellen en het laten verlopen van de APK. Er werd 23 keer proces-verbaal opgemaakt voor overtredingen aangaande het zware vervoer. Boetes werden onder meer uitgedeeld omdat de rijtijden werden overschreden, de tachograaf niet in orde was en de lading niet deugde. Ook werden er boetes geïnd.