Gemeente Laarbeek


Aanpassing naar toegankelijke bushaltes

LAARBEEK - De minister van Verkeer en Waterstaat heeft in 2002 besloten het wetsvoorstel voor gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte uit te breiden naar het openbaar vervoer. Het doel van deze wet is mensen met een functiebeperking in dezelfde mate als ieder ander te laten deelnemen in de samenleving. Een onderdeel van dit beleid stelt dat in 2010 al het stads- en streekvervoer toegankelijk moet zijn. Vanaf 2010 is elke wegbeheerder verplicht om een groot deel van zijn bushaltes aangepast te hebben.

Tot en met 2009 zijn de volgende haltes al aangepast aan de eisen van toegankelijkheid:

- Haltes Lekerstraat in Beek en Donk

- Haltes Mariastraat in Aarle-Rixtel

- Haltes Heuvel Lieshout

- Halte Deense Hoek in Lieshout

Werkzaamheden in de planning
Op 25 februari 2010 heeft de gemeenteraad een krediet beschikbaar gesteld voor het in 2010 aanpassen van de volgende haltes:
- Dorpsstraat in Aarle-Rixtel: twee haltes ter hoogte van de Mariastraat,

- Pater Becanusstraat in Beek en Donk: twee haltes,
- Brandstraat in Beek en Donk: twee haltes,
- Brug Donk (Koppelstraat ter hoogte van postkantoor) in Beek en Donk: twee haltes,

- Koppelstraat (bij gemeentehuis) in Beek en Donk: twee haltes,
- Lieshoutseweg in Beek en Donk: twee haltes,
- Beekseweg (tegenover Bavaria) in Lieshout: twee haltes. De werkzaamheden starten op maandag 25 oktober en zullen nog dit jaar afgerond worden. Tijdens deze werkzaamheden zal het instappen in de bus wellicht wat moeilijker gaan, houd daar rekening mee.

De planning is dat na het gereedkomen van project de Regt de bushaltes aan de Otterweg ook worden aangepast. Daarna is dan de doelstelling gehaald: 68% van de doelgroep (ouderen en gehandicapten) kan dan een reis maken via de toegankelijke haltes. Niet alle haltes zijn daarmee aangepast aan de eisen van toegankelijkheid. Wel is het streven om bij onderhoudswerkzaamheden 'werk met werk' te maken. Dit betekent dat als een weg aan onderhoud toe is, gekeken wordt of het financieel mogelijk is om ook de halte toegankelijk te maken voor ouderen en gehandicapten.