Gemeente Hilversum

Werk en mantelzorg, het blijft balanceren

publicatiedatum: donderdag 14 oktober 2010

Eén op de acht werknemers heeft mantelzorgtaken. Speciaal voor deze groep werkende mantelzorgers biedt Versa Mantelzorgondersteuning de training Werk & Mantelzorg in balans aan. In november start Versa Mantelzorgondersteuning met een contactgroep voor deze mantelzorgers.

Mantelzorgers krijgen door de training meer inzicht in hun tijdsindeling. Bij de start van de training wordt de nadruk gelegd op de kennismaking en het inzicht krijgen op de tijdsbesteding van de werkende mantelzorger. Hier krijgt men inzicht in door het verdelen van een taartmodel in taartpunten. Dan wordt duidelijk hoe de tijdsindeling op dat moment is, hoe men het eigenlijk graag zou willen hebben en hoe men dit kan bereiken. Het gevolg is vaak dat werkende mantelzorgers vaker "Nee" moeten zeggen om zo meer tijd voor zichzelf in te bouwen.

De training bestaat uit vier bijeenkomsten die gericht zijn op het bieden van praktische hulp bij het combineren van werk en mantelzorg. Een onderdeel daarvan kan bijvoorbeeld zijn om de mantelzorg bespreekbaar te maken op de werkvloer. In dat geval kan Versa Mantelzorgondersteuning helpen met het voorbereiden van een gesprek met de werkgever of zelfs meegaan op gesprek met de werkgever. Ook wordt met elkaar besproken hoe de zorg zo georganiseerd kan worden dat de combinatie werk en mantelzorg mogelijk blijft. Het delen met elkaar van de zorg brengt veel herkenning.

Vanuit de werkgever is het belangrijk dat het onderwerp mantelzorg bespreekbaar is. Als de combinatie werk en zorg iemand te veel wordt, is dit voor de werkgever ook een probleem. Daarom is het belangrijk om als werkgever inzicht te hebben in de situatie van betreffende werknemer en daarvan op de hoogte te zijn, zodat indien nodig maatregelen getroffen kunnen worden.

De training Werk & Mantelzorg in balans wordt in de regio aan verschillende werkgevers aangeboden. Deze training wordt door de werkgever bekostigd.
Meer informatie over Werk en Mantelzorg vindt u op www.versawelzijn.nl/mantelzorg.
U kunt ook telefonisch contact opnemen: 06 502 161 81

Op de Dag van de Mantelzorg op 10 november wordt, speciaal voor werkende mantelzorgers, de film La tête en fiche aangeboden. Deze film is `s avonds gratis te zien in het filmtheater Hilversum. Mantelzorgers moeten zich hiervoor vooraf aanmelden.
Het hele programma van de Dag van de Mantelzorg is te vinden op www.ridderlijkeroeping.nl . U kunt ook telefonisch contact opnemen 0900 666 2222.