Gemeente Hoorn

Hoorns college: Hoorn klimaatneutraal in 2040

De gemeente Hoorn wil in 2040 klimaatneutraal zijn. Onder de vlag van de Puur Hoorn klimaatvisie liet het Hoornse college een routekaart opstellen. Op basis daarvan gaat de gemeente Hoorn aan de slag. De aanpak zal heel praktisch zijn: focus op concrete resultaten. Om duurzaamheid binnen de gemeente Hoorn een impuls te geven krijgt Hoorn binnenkort ook een duurzaamheidsmanager. De gemeente Hoorn heeft een routekaartstudie laten doen om een duidelijke stip op de horizon te kunnen zetten over de klimaatneutraliteit van Hoorn. Dit als vervolg op de stappen in het Puur Hoorn klimaatbeleid en om focus te krijgen op plannen voor de toekomst. In de routekaart is uitgewerkt welke maatregelen theoretisch mogelijk zijn.

Uit de routekaartstudie bleek dat Hoorn in het meest gunstige scenario in 2040 klimaatneutraal kan zijn. Hierin staan ook de belangrijkste aandachtsgebieden en de richting waarin de gemeente Hoorn zijn duurzaamheidsdoelen moet zoeken. Voor Hoorn zijn in de bestaande woningbouw, nieuwbouwprojecten en vervoer de grootste sprongen te maken. Daarnaast komt er een plan op tafel voor duurzame energieopwekking door bijvoorbeeld zonnecellen, windenergie of aardwarmte.

We willen de ambitie klimaatneutraal uitspreken en ook uitdragen, legt wethouder Peter Westenberg uit. Het gaat ons niet om het hardste te lopen, maar om het gewoon doen. Wij willen duurzaamheid automatisch in alle beslissingen meenemen. Maar we moeten wel reëel blijven: de gemeente staat maar voor 1% van het totale energieverbruik in Hoorn. We moeten dit echt samen doen; bewoners, ondernemers en instellingen. Ik zie dan ook grote kansen waar het gaat om samenwerking met innovatieve partijen hier in Hoorn.