Provincie Utrecht

Eerste energieneutrale en duurzaam gerenoveerde monument geopend

Het eerste energieneutrale en duurzaam gerenoveerde monument van Nederland wordt vandaag geopend. Het gaat om een woning uit 1920 aan de Diederichslaan in Driebergen.

De energieneutrale woning voorziet in zijn eigen energie voor verwarming en warm tapwater en heeft een hoge isolatiewaarde zodat de energievraag gering blijft. Bij de verbouwing is gebruik gemaakt van natuurlijke en duurzame materialen. Bijzonder is dat dit is gerealiseerd in een gemeentelijk monument waarbij strenge restricties gelden voor aanpassingen.

Omkeerbare maatregelen
Alle maatregelen kunnen ongedaan worden gemaakt zonder het pand aan te tasten waardoor bij voortschrijdende inzichten, nieuwe renovatie- of isolatietechnieken en maatregelen kunnen worden toegepast.

Subsidie Provincie Utrecht
De Provincie Utrecht heeft de Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen subsidie verstrekt. Deze subsidie is gebruikt voor het ontwikkelen van het concept voor dit energieneutrale monument, het opdoen van kennis en ervaring in het halen van hoge isolatiewaardes in combinatie van behoud van monumentale detaillering en het ontsluiten van deze kennis. Dat laatste is gebeurd via websites en werkconferenties.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11