Eerste verslag curator in faillissement Plassania

15/10/2010 11:21

Certa Legal

Amsterdam, vrijdag 15 oktober 2010 - Vandaag heeft curator Seerp Gratama, partner bij Certa Legal, het eerste verslag bij de rechtbank ingediend inzake het faillissement van Plassania, de holding vennootschap van wijlen horeca-exploitant Sjoerd Kooistra. De schuldenlast van Plassania wordt begroot op 150 miljoen euro. De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een doorstart en verkoop van activa. Daarnaast wordt ondermeer aandacht besteed aan het incasseren van vorderingen, onder andere op de nalatenschap van Kooistra.

De totale schuldpositie van Plassania is op dit moment nog niet bekend. Tot dusver wordt rekening gehouden met een totale schuldenlast van circa 150 miljoen euro. Grote schuldeisers zijn in ieder geval brouwerijen Heineken, Inbev en Grolsch alsmede de FGH Bank.

Onderzoek mogelijkheden doorstart en verkoop boedelbestanddelen

De curator onderzoekt momenteel de mogelijkheden van een doorstart van de activiteiten en van de verkoop van boedelbestanddelen, waaronder de panden in eigendom, de aan Plassania verbonden horecaondernemingen en overige activa. Dit zal in overleg plaatsvinden met de betrokken zekerheidsgerechtigden, met name de hypotheekhouders, de FGH Bank, Heineken, Inbev en Grolsch. Tot dusver hebben zich diverse partijen bij de curator gemeld die geïnteresseerd zijn om activa uit de boedel over te nemen.

Incasseren vorderingen op debiteuren

De curator zal de vorderingen van Plassania nader onderzoeken en voor zover mogelijk incasseren. Bij het verzoek om surseance van betaling is een lijst van openstaande vorderingen op debiteuren toegevoegd voor een totaal bedrag van circa 13 miljoen euro. Tevens is daarbij een financiële rapportage gedaan, waarin melding wordt gemaakt dat Plassania volgens het management een vordering heeft op wijlen de heer Kooistra in privé en daarmee op diens nalatenschap van circa 23 tot 25 miljoen euro, in verband met privé-opnamen in de jaren 2008 tot en met 2010. De curator zal deze kwestie nader onderzoeken.

Horecabedrijven

Aan Plassania zijn circa 72 horecabedrijven verbonden, verspreid over Nederland, met name gelegen in de steden Groningen en Amsterdam, en daarnaast in Nijmegen, Enschede, Tilburg, Den Bosch, Breda en Eindhoven. Deze horecabedrijven zijn ondergebracht in aparte, zelfstandig opererende rechtspersonen die niet in het faillissement van Plassania vallen. Deze horecabedrijven zijn deels gehuisvest in panden in eigendom van Plassania en deels in panden waarin Plassania als huurder optreedt en de betreffende panden of exploitaties weer onderverhuurt of verpacht aan de betreffende exploitanten.

Brouwerijen

Plassania en de betrokken horecabedrijven zijn gekoppeld aan een drietal brouwerijen, te weten Heineken, Inbev en Grolsch, met welke brouwerijen afspraken gelden ten aanzien van de drankafname en over de huur en/of verhuur van de panden. Heineken is bij circa 42 horecabedrijven betrokken en Inbev bij circa 12 horecabedrijven. Grolsch verhuurt een zestal locaties aan Plassania. Bij een aantal exploitaties zijn geen brouwerijen betrokken.

Over Certa Legal

Albert Oegema en Piet-Hein Boekel richtten in september 2004 Certa Legal op. Certa Legal is inmiddels uitgegroeid tot een organisatie van ruim 80 advocaten en interim-juristen in Nederland en op Cura(cc)ao. Certa Legal levert juridische diensten als advocatuur, interim, outsourcing, compliance, tax en credit management. De directie bestaat per 1 januari 2010 uit Albert Oegema, Piet-Hein Boekel, Dave Dirks, Seerp Gratama, Ernst-Paul Pandelitschka, Rogier Visser, Friggo Kraaijeveld en Rob de Win. Zie ook www.certalegal.nl.





http://www.certalegal.nl


Noot voor de redactie:

Het volledige verslag is beschikbaar via www.certalegal.nl.


Noot voor de redactie,