Geotechniek in beweging, praktijkgids voor risicogestuurd werken

15/10/2010 11:27

Deltares

De bouw- en infrastructuur sector is volop in beweging. Eisen worden strenger, budgetten staan onder druk. Overlast is niet meer acceptabel. Geotechnisch falen binnen projecten, zoals verzakkingen en lekkages, is nog minder welkom dan het al was. De geotechniek moet dus mee bewegen. Vooral door explicieter met onzekerheid om te gaan. En wel op een inzichtelijke, gestructureerde en continue wijze. De nieuwe praktijkgids Geotechniek in beweging is hierbij behulpzaam. Het heeft alle beschikbare kennis en ervaring over expliciet risicogestuurd werken binnen de geotechniek gebundeld en gepresenteerd op een direct toepasbare manier.

Waarom juist deze praktijkgids?

Om in een behoefte te voorzien. Een behoefte aan direct toepasbare en in de praktijk bewezen kennis over expliciet risicogestuurd werken binnen de geotechniek, in alle fasen van bouw- en infrastructuurprojecten. De praktijk heeft bewezen dat dit niet vanzelf gaat. De betrokken organisaties, opdrachtgevers, opdrachtnemers en adviseurs, dienen daarvoor de juiste organisatorische voorwaarden te scheppen. Die voorwaarden ontstaan niet spontaan. Hoe je dat in de praktijk doet, het uitvoeren van expliciet risicogestuurde geotechniek, door het scheppen van de juiste organisatorische voorwaarden, daarover gaat deze praktijkgids. Het is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten en kan letterlijk als gids dienen.

Voor wie?

Deze praktijkgids is speciaal geschreven voor geotechnische professionals, hun leidinggevenden en risicomanagers. Voor mensen die inhoudelijk, of vanuit een andere rol, te maken hebben met geotechniek en de bijbehorende onzekerheden. En die de ambitie hebben om die geotechniek optimaal te benutten, voor het realiseren van succesvolle projecten binnen steeds strakkere randvoorwaarden.

Inhoud

De praktijkgids begint met een korte beschrijving van de realiteit en ambitie van de geotechniek. De kern van de gids wordt gevormd door twee hoofdstukken. Een hoofdstuk, waarin het proces van de risicogestuurde werkwijze wordt beschreven, en een hoofdstuk over de organisatie. Hierin staan de benodigde voorwaarden voor de organisatiestructuur en de organisatiecultuur. De praktijkgids eindigt met tien harde lessen uit de praktijk.

Auteur en uitgever

Geotechniek in Beweging is een uitgave van Deltares, in samenwerking met Van Staveren Risk Management (VSRM). De auteur, dr. ir. Martin van Staveren MBA, heeft bijna 20 jaar gewerkt bij Deltares, instituut voor deltatechnologie. Van Staveren ondersteunt nu vanuit organisatieadviesbureau VSRM (project)organisaties met het implementeren en optimaliseren van risicomanagement in de dagelijkse praktijk. Deltares ontwikkelt state-of-the-art kennis op het gebied van geotechnisch

risicomanagement en heeft jarenlange ervaring met de toepassing hiervan in complexe bouwprojecten.

De praktijkgids is te downloaden op http://www.vsrm.nl/over-risk-management of kosteloos te bestellen via info@deltares.nl.





http://www.deltares.nl