Team Heiner


Opening Sports Field Lab Groningen

14 oktober 2010

Op donderdag 14 oktober is Arnoud Hummel van Team Heiner Management Programmes één van de sprekers bij de opening van het Sports Field Lab Groningen (SFLG), de nieuw ontwikkelde onderzoeksfaciliteit van het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. Binnen het SFLG wordt praktisch, toegepast wetenschappelijk onderzoek in de sport uitgevoerd. Het Willem Alexander Sportcentrum op het Zernike complex van de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen is daarvoor toegerust met moderne meet- en analysefaciliteiten. Het SFLG heeft drie taken: De onderzoeksactiviteiten integreren in het onderwijs op het Instituut voor Sportstudies, het uitvoeren van praktisch en toegepast wetenschappelijk onderzoek en het uitvoeren van testen voor sporters (zowel amateur niveau als topsportniveau). Het SFLG werkt nauw samen met de Rijksuniversiteit van Groningen, faculteit Bewegingswetenschappen en het Universitair Centrum voor Sport, Bewegen en Gezondheid van het UMCG. Tevens zijn de "Academie voor Gezondheidsstudies" en "Instituut voor Informatie- en Communicatietechnologie" van de Hanzehogeschool Groningen betrokken bij het SFLG.

Tijdens de opening, onder leiding van dagvoorzitter Tom van 't Hek, laten enkele gerenommeerde sprekers hun licht schijnen over het belang van onderzoek, technologie en innovatie binnen de (top)sport. Er wordt onder andere een bewegingsanalyse gemaakt van kogelstoter Rutger Smith die al jaren tot de mondiale top behoort. Ook vindt er een video analyse plaats van een trainingspartij van de huidige landskampioen basketbal Gasterra Flames uit Groningen.

"Succes is geen toeval". Arnoud Hummel heeft het over de zin en onzin van onderzoek en innovatie in de zeilsport. Zeilen is een complexe sport. Een topprestatie vereist aandacht voor allerlei zaken: het beste materiaal, een ingespeeld, sterk team met een topfitte en mentaal sterke bemanning die in de hektiek van wisselende en deels onvoorspelbare omstandigheden de beste tactische en strategische beslissingen neemt. Hoe komt zo'n topprestatie tot stand? Kan onderzoek en innovatie daar een bijdrage aan leveren - of leidt dat alleen maar af van de doelstelling: winnen! Wat zijn voorwaarden waaronder onderzoek en innovatie daadwerkelijk bijdragen aan het topzeilen?

Het programma wordt gecomplementeerd door andere demonstraties, workshops en keynote speakers.

Onderzoeksmethoden
Het SFLG biedt de Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit Groningen een aantal innovatieve methoden om praktisch, toegepast wetenschappelijk onderzoek te doen. Bewegingsanalyses kunnen gemaakt worden door middel van geavanceerde registratietechnieken (Vicon, Biometrics, Almere). Reflectieve markers worden op het lichaam van de sporter geplaatst en het 3D infrarood camera systeem geeft de informatie van deze markers door aan de computer.

Fysiologische analyses kunnen gemaakt worden met behulp van verschillende meetinstrumenten. Allereerst kunnen er functionele kracht analyses gedaan worden. Het maximale vermogen kan bepaald worden alsmede de krachtvermogen relatie. Met ondersteuning van Muscle Lab is het vermogen vast te stellen door de kracht tegen de snelheid uit te zetten. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om in een specifieke zone van het vermogen te trainen. Een andere vorm van fysiologische analyse is het meten van het uithoudingsvermogen.

Voor het analyseren van wedstrijd- en trainingsprestaties wordt de topsporthal van het Willem Alexander Sportcentrum uitgerust met een video registratiesysteem (2 topview camera's en 4 wandview camera's). Het kritisch observeren van een tegenstander, het eigen team of de individuele atleet speelt een belangrijke rol bij succes in de sport. De wedstrijd- en traininganalyses worden gemaakt middels SIMI-Scout. Multifunctionele wedstrijdanalyse software die gebruikt kan worden om tactische- en gedragsanalyses te maken.

Het Vienna test systeem voor neuropsychologische analyses, beschikbaar gemaakt door Scienceplus Group Groningen, maakt sinds enige tijd deel uit van het SFLG. Hiermee kunnen verschillende persoonskenmerken (o.a. stressbestendigheid en zelfvertrouwen) maar ook neuropsychologische capaciteiten (perifere waarneming, reactietijd, ruimtelijk inzicht, etc.) van sporters en andere deelnemers objectief gemeten worden.

Kijk voor meer informatie op:
http://www.hanze.nl/home/Schools/Instituut+voor+Sportstudies/Lectoraat/ Sports+Field+Lab/opening-sportsfiellab.htm