Winter in Midden-Europa

15/10/2010 12:17

Infoplaza B.V.

Later vandaag en morgen vertrekken veel Nederlanders naar onder andere Duitsland om te genieten van de herfstvakantie. Dat genieten kan plaatsvinden onder winterse omstandigheden. In Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gaat het namelijk sneeuwen en vriezen. Weerplaza adviseert daarom de automobilisten om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, want de wegen kunnen zeer glad worden en de nachten behoorlijk koud. Denk daarbij aan winterbanden, koelvloeistof dat tegen bevriezing kan, ijskrabbers en de juiste kleding.

In het Duits middelgebergte kan komende nacht en zaterdag overdag sneeuw vallen. Met name de Harz en de bergen langs de grens met Tsjechië maken daar kans op. In de Alpen gaat het zaterdagavond en in de nacht naar zondag sneeuwen. De sneeuw kan tot ongeveer 1000m hoogte vallen, daaronder valt natte sneeuw of regen. In de hogere delen valt waarschijnlijk 25 tot 50 cm dus we hebben het over serieuze sneeuwval.

Oorzaak van de winterse omstandigheden is de verandering van de luchtstroming in Noordwest-Europa. Een hogedrukgebied ten westen van Ierland heeft de afgelopen dagen de aanvoer van regengebieden naar West-Europa geblokkeerd. De depressies werden daardoor gedwongen andere routes te zoeken. Hierdoor werd het wisselvallig weer in het Middellandse Zeegebied (overstromingen in Turkije) en ging het sneeuwen in het noorden van Scandinavië.

Via de route van Noorwegen en Zweden lukt het een depressie toch om het midden van Europa te bereiken. De depressie zorgt vanavond voor regen in Nederland en ligt zaterdag boven Duitsland.

Dankzij deze depressie draait de wind naar het noordoosten. Vanuit Zweden en Finland wordt koude lucht naar de Oostzee geblazen en daarna naar Duitsland, Nederland en de Alpen. De Oostzee 'warmt' de lucht aan de grond wel op, maar op 1500 meter niet. We zien dus hoger in de atmosfeer het kwik behoorlijk dalen. In Nederland gaat het kwik vijf graden naar beneden, in De Alpen bijna tien graden.

De koude lucht wordt in Nederland vooral in de nachten goed merkbaar. In de nacht naar zondag en in de nacht naar maandag gaat het op uitgebreide schaal vriezen. De minima liggen tussen 0 en -5 graden en aan de grond wordt het nog kouder. Bij ons gaat het niet sneeuwen.

Ook in Duitsland, België, Frankrijk en de Alpen wordt het koud. Vooral in de hogere delen kan het 's nachts, boven een vers sneeuwdek, fors afkoelen. Mogelijk tot -10 graden.

Gaat u met de herfstvakantie Midden-Europa in, houd dan dus serieus rekening met winterse omstandigheden op de wegen. De winterse omstandigheden houden in de Alpen de gehele week aan.

Voor elke vakantiebestemming is een gedetailleerde verwachting te vinden op: www.weerplaza.nl/wereldweer





http://www.weerplaza.nl/wereldweer