Woningcorporatie Ymere

Zwervende gevelsteen keert terug naar oude plek

15-10-2010

De Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen en Ymere gaven op dinsdag 12 oktober 2010 een brok historie terug aan de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt.

Een fraai gerestaureerde gevelsteen keerde na ruim 100 jaar terug op zijn oorspronkelijke plek.

De gevelsteen werd afgelopen dinsdag 12 oktober 2010 onthuld door Jos Otten (voorzitter Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Gevelstenen) en Anke Huntjes (regiodirecteur Ymere). Deze is nu ingemetseld in een modern appartementengebouw van Ymere aan de Keizersstraat in Amsterdam.

Gevelsteen als huisteken
Gevelstenen ontstonden in de tweede helft van de 16e eeuw en werden tot de 18e eeuw gebruikt als "huisteken". Pas aan het einde van de achttiende eeuw werden huisnummers ingevoerd in Amsterdam. Van oudsher werden panden in koop- en overdrachtsakten benoemd naar hun ligging en naar de gevelstenen in het pand zelf of in de naaste omgeving.

Uniek fenomeen
De gevelsteen is een uniek fenomeen dat uitsluitend in de lage landen voorkwam. In heel Nederland en Vlaanderen sieren waarschijnlijk nog zon 2000 gevelstenen een historisch pand, waarvan er zon 850 in Amsterdam zijn te vinden.

Gevelsteen Schutterop
Op de gevelsteen Schutterop staat de Duitse stad Schuttorf afgebeeld met onderschrift OA DE STAD SCHUTEROP 1711. De steen was het kenmerk van een pand dat bij de invoering van de huisnummering werd aangemerkt als Keizersstraat 12.

Omstreeks 1900 is het oorspronkelijke pand gesloopt en ging de gevelsteen reizen. Na vele omzwervingen via Arnhem, Kalmthout in België, Starnberg in Duitland en uiteindelijk Amsterdam Buitenveldert kwam de gevelsteen in het bezit van de Vereniging Vrienden van Amsterdamse Gevelstenen (VVAG). Samen met de VVAG koos Ymere voor het restaureren en herplaatsen van de gevelsteen in de gevel van de verrezen nieuwbouw aan de Keizersstraat.

Ymere & Monumenten
Ymere is trotse bezitter van vele monumentale panden: Monumenten vertellen de geschiedenis van het wonen, maar geven vooral bijzondere kwaliteit en betekenis aan een straat of buurt.

Een bijzonder kenmerk van panden was vroeger de gevelsteen. De gevelsteen Schutterop in de Keizersstraat is hier een mooi voorbeeld van. Het oorspronkelijke pand bestaat niet meer, maar de gevelsteen is voor de sloop gered. Ymere voegt met het terugplaatsen van de gevelsteen een tastbare herinnering toe aan de rijke geschiedenis van de Nieuwmarktbuurt en Lastage, aldus Anke Huntjens, regiodirecteur van Ymere locatie Amsterdam Centrum.