Sociaal-Economische Raad


* 60 jaar SER

15 oktober 2010

De Coördinatiegroep Zelfreguleringsoverleg (CZ) van de SER heeft een onderzoek laten verrichten naar de juridische vorm voor de uitspraken van geschillencommissies voor de consument. Het gaat om de geschillencommissies onder de vlag van De Geschillencommissie, die worden ingesteld als sluitstuk van succesvol overleg tussen branche- en consumentenorganisaties over tweezijdige algemene voorwaarden. Geschillencommissies doen hun -bindende- uitspraak nu doorgaans in de vorm van een bindend advies.

De Leidse hoogleraar prof. mr. Henk Snijders concludeert in zijn onderzoek dat geschillencommissies meer gebruik zouden kunnen maken van het instrument van (consumenten)arbitrage. Onafhankelijke en onpartijdige uitspraken zijn ook dan goed geborgd en misschien nog wel beter. Consumentenarbitrage kan bovendien een licht en eenvoudig juridisch instrument zijn voor zover ondernemers zich onwillig tonen om de uitspraak van de geschillencommissie na te komen. In branches waarbij dat aan de orde is, laat de uitvoering zich volgens de hoogleraar gemakkelijker realiseren.

Het door het ministerie van Justitie meegefinancierde onderzoek is nu openbaar. De CZ heeft met waardering van het heldere rapport kennis genomen, en zal, in nauw overleg met De Geschillencommissie, de aanbevelingen op hun wenselijkheid en praktische haalbaarheid bezien.
---

Nadere informatie bij mr. Thom van Mierlo secretaris CZ.