Gemeente Coevorden

gemeente Coevorden de komende 4 jaren

`Behoedzaam doorwerken' het credo voor de gemeente Coevorden de komende 4 jaren

vrijdag 15 oktober 2010

Met de indiening van de begroting en het bestuursprogramma bij de gemeenteraad geeft het college een heldere boodschap af voor de toekomst van Coevorden: de gemeente Coevorden moet de komende vier jaren rekening houden met minder middelen. Toch kent het bestuursprogramma een paar belangrijke ambities die de gemeente Coevorden, ondanks de financiële maatregelen die het moet treffen, wil waarmaken. Het college wil vooral sturen op werkgelegenheid, zorg blijven bieden aan de allerzwaksten in de samenleving, de afstand tussen burger en bestuur kleiner maken en de zelfredzaamheid in de maatschappij vergroten. Deze vier concrete lijnen, die het college eerder al in een visiestuk aan de raad presenteerde, zijn in het bestuursprogramma verder uitgewerkt.

Een financiële taakstelling
De komende vier jaren wacht de gemeente Coevorden een bezuinigingstaakstelling van EUR 3,7 miljoen in 2011 waarschijnlijk oplopend tot EUR 6,7 miljoen in 2014. Ten opzichte van de totale begroting van EUR 80 miljoen lijkt dit nog mee te vallen (een bezuiniging van 8 à 9%). Een groot deel van de gemeentebegroting is echter niet beïnvloedbaar. Ongeveer 70% van de begroting is namelijk bedoeld voor taken die vallen onder een wettelijke uitvoering. Denk aan het uitgeven van een uitkering of het verstrekken van een vergunning. De bezuiniging die de gemeente Coevorden moet uitvoeren, treft vooral het beïnvloedbare deel. En dat geeft een heel ander beeld. Dat betekent namelijk een percentage aan bezuinigingen van 27% van het beïnvloedbare deel. En dat betekent dat de bezuinigingen vooral die delen treffen waar de gemeente normaal gesproken veel keuzevrijheid heeft.

Wat betekent dit voor Coevorden?
Eén van de maatregelen die het Kabinet neemt, is het toepassen van een korting op het gemeentefonds (orde van grootte ruim EUR 1,2 miljard). Omgerekend krijgt Coevorden hiervan alleen al EUR 3,4 miljoen voor haar rekening.

Naast de korting op het gemeentefonds spelen ook de volgende maatregelen mee:
* toename van het aantal uitkeringsgerechtigden; * toename van het beroep op de bijzondere bijstand en op de schuldhulpverlening;
* er vallen klappen in de bouwsector, met als gevolg achterlopende verkoop van kavels en een daling van de legesinkomsten; * de bevolking van Coevorden vergrijst.

Deze ontwikkelingen maken het voor het college noodzakelijk meer te bezuinigen om de begrotingen dekkend te maken.

Welke maatregelen stelt het college onder andere voor? * minder subsidies, door in 2012, 2013 en 2014 de subsidie voor de grote instellingen met 25% taakstellend afbouwen, te stoppen met ontwikkelingsamenwerking en het huidige subsidiebeleid te versoberen.
* versobering van het sociale domein, door het aanscherpen en reduceren van de Wmo en Hulp bij het huishouden, door de drempel van de bijzondere bijstand terug te brengen van 120% naar 110% en het toeslagenbeleid aan te passen.
* versobering en privatiseren van het aantal voorzieningen en accommodaties.
* verhoging van de tarieven/OZB met 2% (boventrendmatig) en kostendekkend maken leges burgerzaken.
* vermindering van de ambtelijke formatie door taakreductie op termijn, door invoering van Het Nieuwe Werken, door het niet invullen van vacatures.
* versobering en efficiency van de bedrijfsvoering, door het niet realiseren van verschillende vervangingsinvesteringen, door versobering onderhoud van de werkplaats, door aanbesteden groenbeheer en aanbesteden energie en door efficiency BOCE-samenwerking (samenwerking Borger-Odoorn, Coevorden en Emmen op onder andere ICT gebied).

Bezuinigen en kansen benutten
Het thema van het bestuursprogramma zegt het al: de komende jaren is de taak behoedzaam door te werken. Hierbij bouwt het college verder aan de ingezette lijn uit het programma `Coevorden werkt', maar wel ingegeven door de huidige financiële situatie. Zo zal het college de komende jaren zeer terughoudend zijn met de aankoop van gronden, maar maakt het wel af waar het aan begonnen is. Zo zegt het college wel `ja' tegen investeringen in de RSP (verbetering stationsomgeving en verbeterde ontsluiting per spoor van het Europark) en biedt het bedrijven een zo goed mogelijk vestigingsklimaat om de werkgelegenheid te bevorderen. De gemeente blijft ook verder werken aan de verbetering van de dienstverlening. De aanstaande verhuizing naar het Hof van Coevorden is niet alleen een uitstekende gelegenheid deze dienstverlening een nieuwe impuls te geven, maar ook door het invoeren van het nieuwe werken en door de bundeling van alle activiteiten in Coevorden, levert dit op termijn een aanzienlijke besparing op in de bedrijfsvoering.

Het college behoudt de voorschoolse educatie en ook de realisatie van een volwaardig Centrum voor Jeugd en Gezin ziet het bestuur als een belangrijke steun in de rug voor de jeugd. Ondanks die heldere lijn, doen een groot aantal van de ombuiging- en bezuinigingsvoorstellen pijn voor bewoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties. Dat is geen prettige boodschap en dat beseft het college zeer goed. Gelet op de huidige financiële situatie is een dergelijke ingreep echter onvermijdelijk.