Gemeente Zutphen

installatie tientallen zonnepanelen in Zutphen

solarblitz

In Zutphen is veel belangstelling voor zonnepanelen. Dat bleek tijdens een bijeenkomst van de zogeheten Solarblitz van Transition Town Zutphen.

Een kleine dertig mensen kwamen af op de avond voor de aankoop van zonnepanelen, waarvan eenderde direct tot investeren bereid bleek. Vijf anderen wilden eerst nog even het dak op om te meten hoeveel panelen er precies op het dak zouden passen. Tot half november kan een ieder via http://zutphen.transitiontowns.nl nog aanhaken bij het koperscollectief, dat een scherpe prijs en extra services van leverancier Pfixx krijgt.

Winst

Initiatiefnemer Job Greeve van de energiewerkgroep is tevreden. ,,Mensen hebben goed gewerkt met mijn rekenmodel en kunnen nu een gefundeerde beslissing nemen." Uit een inventarisatie bleek dat de meeste mensen op een terugverdientijd van 12 tot 17 jaar komen. Aangezien de panelen gegarandeerd 25 jaar meegaan is dat dus 13 jaar winst.". Deskundige aanwezigen kondigden aan dat de kabinetsplannen voor een feed in systeem de elektriciteitsprijs harder zal doen stijgen dan de voorzichtige schatting van 6% van Job Greeve. Hierdoor kunnen de panelen eerder uit.

Extra service

Vrijwel alle deelnemers wilden meedoen in zelfwerkgroepen om bij elkaar
-na instructie van Pfixx- de panelen te plaatsen. De leverancier zal als extra service achteraf de installaties controleren. Ook zal er een studiegroep komen waarin de deelnemers eens per jaar de prestaties van de panelen met elkaar vergelijken. ,,Dat is het leuke, je kunt nu beginnen met drie panelen en een omvormer voor 1700 euro, en dan de komende tijd gebruiken als leerschool. Als het bevalt, koop je er later nog eens wat bij. Ik ga meters regelen die via de computer uitleesbaar zijn", aldus Greeve.