Gemeente Onderbanken


Het college van Onderbanken presenteert een sluitende begroting

De eerste begroting van het huidige college van burgemeester en wethouders heeft een positief saldo en is ook in meerjarig opzicht sluitend.

Hiervoor is het wel noodzakelijk dat in de komende jaren een bezuiniging wordt doorgevoerd van 650 duizend euro. Een deel daarvan wordt opgevangen door efficiëntere interne bedrijfsvoering, maar dat is niet genoeg. Gelet op de opgave ontkomt de gemeente niet aan bezuinigen die de hele gemeente treffen.

Het college kiest voor solide en reële begroting mede vanwege een aantal onzekerheden, waarvan de impact nu nog niet duidelijk is.

Ondanks de noodzakelijke bezuinigingen wil het college dat wonen in de dorpskernen aantrekkelijk blijft. Daarom investeert het college in gemeentelijke voorzieningen, in de kwaliteit van de directe woonomgeving en in de kwaliteit van het buitengebied. Omdat in een tijd van economische tegenspoed zwakkeren in onze samenleving het extra zwaar hebben, is het beleid van het college erop gericht dat zij die echt hulp en ondersteuning nodig hebben daar ook op kunnen blijven rekenen.

Het college is zich ervan bewust dat de inwoners getroffen worden door de recessie. Daarom kiest het college ervoor de onroerende zaakbelasting slechts te verhogen met het inflatiepercentage van 2%. De afvalstoffenheffing en het rioolrecht stijgen met respectievelijk 4,4% en 8,1%. Deze stijgingen komen onder andere omdat vanaf 2011 een deel van de kosten van straatreiniging in de tarieven wordt doorberekend.