TNO

afgenomen
TNO
08 oktober 2010

TNO-rapport: Gesloten huisvesting in de geestelijke gezondheidszorg

Aantal separeerunits in vijf jaar fors afgenomen

TNO heeft in opdracht van Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoek gedaan naar de functionele gebouwkwaliteit binnen de geestelijke gezondheidszorg. De focus van dit onderzoek ligt op de gesloten cliëntenhuisvesting, speciale aandacht gaat uit naar het thema veiligheid.

Gegevens uit dit onderzoek zijn mede bepalend bij de aanstaande evaluatie van veldnormen met eisen waaraan separeervoorzieningen bouwkundig moeten voldoen. Van de veldnorm wordt door IGZ een toezichtsnorm afgeleid. IGZ heeft de resultaten onlangs aangeboden aan de minister van VWS en aan de Tweede Kamer.

Het onderzoek gaat in op de aanwezige klinische capaciteit voor de GGZ in Nederland, de ruimten die in het kader van dwang- en drangmaatregelen worden gebruikt en de gesloten cliëntenhuisvesting.

Enkele conclusies

Ten opzichte 2004 is het aantal open en gesloten klinische plaatsen met 1.200 toegenomen tot 7.000.

Het aantal eenpersoonkamers is sinds 2004 met 19% toegenomen tot 93%. Meerpersoonskamers komen bijna niet meer voor. Aan veiligheid voor cliënt en personeel wordt bij bepaling van de lay-out, afwerking en installaties door instellingen veel aandacht gegeven.

Hoewel huisvesting in appartementen tot een verbetering van de leefomstandigheden en afname van ontwrichtend gedrag zou kunnen leiden, trof TNO relatief weinig appartementen aan. TNO adviseert voor de gesloten setting onderzoek naar de effecten van alternatieven voor afdelingsverblijf.

Het aantal separeerunits in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) is met circa 12% afgenomen.

Circa 60% gebruikt ook alternatieve ruimten in plaats van reguliere afzonderings- en separeerkamers. et is aan te bevelen hier veldnormen voor te ontwikkelen en. de voorlopige veldnorm voor separeer- en afzonderingsvoorzieningen in een toezichtsnorm om te zetten.

Individuele instellingsrapporten

Op basis van dit rapport stelt TNO voor de afzonderlijke instellingen een individueel instellingsrapport samen. Deze benchmark wordt in november aan de instellingen aangeboden.
bericht 2010-47

De publicatie kan op de volgende pagina worden gedownload: DOWNLOADEN
Zie het origineel