Academisch ziekenhuis Maastricht

Borstkankerzorg azM "goed" Publicatiedatum: 15-10-2010 Bron: stafdienst Communicatie Auteur: stafdienst Communicatie Datum: 15-10-2010

Het Maastricht UMC+ werkt al jaren aan het optimaliseren van borstkankerzorg, de zogenoemde mamma-care, en heeft wat dat betreft een reputatie hoog te houden. Niet alleen vanwege de heelkundige prestaties, maar ook vanwege de integrale en geïntegreerde aanpak van borstkanker, waarin multidiscplinair overleg een belangrijke rol speelt. Het Maastrichtse ziekenhuis is dan ook verguld van zorgverzekeraar CZ in een vergelijkend onderzoek de kwalificatie 'goed' te hebben gekregen.

Daarmee is echter niet alles gezegd. Het Maastricht UMC+ vindt - net als de andere umc's in Nederland - dat er kanttekeningen geplaatst dienen te worden bij het onderzoek door zorgverzekeraar CZ. Het CZ-onderzoek beoordeelt met name het heelkundige gedeelte van de borstkankerzorg, en niet de gehele zorg, terwijl een integrale, multidisciplinaire aanpak juist bij borstkanker zo belangrijk is. Daarbij komt dat het volumecriterium (minimum aantal operaties per centrum en per chirurg) dubieus is. Meer operaties geven weliswaar meer ervaring, maar alleen het volume biedt geen garantie voor kwaliteit. In het CZ-onderzoek zijn algemene ziekenhuizen vergeleken met academische ziekenhuizen. Die vergelijking gaat per definitie niet op. Universitaire centra zijn kenniscentra, waar in de regel weinig basiszorg plaatsvindt. Complexe patiënten, zoals jonge mammacarcinoom-patiënten met kinderwens, of patiënten die in aanmerking komen voor ingewikkelde plastisch-chirurgische reconstructies, worden vanuit het algemene ziekenhuis naar het universitaire centrum gestuurd. Voor deze complexe patiënten worden de universitaire mammacare-teams geraadpleegd. Hooggespecialiseerde teams, die niet alleen als vraagbaak en consulent fungeren voor de perifeer werkende collegae, maar ook de nascholing verzorgen, en de landelijke richtlijnen opstellen. De universitair medische centra (umc's) zijn dan ook van mening dat het beoordelen van het functioneren van universitaire centra volgens standaardzorgcriteria, zoals CZ heeft gedaan, niet correct is. De umc's delen wel de mening van CZ dat concentratie van oncologische zorg wenselijk is vanwege de toenemende complexiteit van die zorg. Tot slot een laatste opmerking. In Nederland staat de borstkankerzorg op een hoog peil. Dat betekent dat een onderzoek zoals CZ dat heeft uitgevoerd, slechts nuance-verschillen in de bovenste marges laat zien.