Gemeente Blaricum


* Extra maatregelen voor (fiets)verkeer tijdens werkzaamheden Randweg Oost en 't Merk

Extra maatregelen voor (fiets)verkeer tijdens
werkzaamheden Randweg Oost en 't Merk

13-10-2010
Eén van de belangrijkste aandachtspunten tijdens de reconstructie van de Randweg Oost en 't Merk in Blaricum is de verkeersveiligheid. Onderdeel van de veiligheidsmaatregelen is de afsluiting van het kruispunt Blaricummerweg - Randweg voor fietsverkeer. Helaas blijken toch nog veel fietsers op deze kruising over te steken. Hierdoor kunnen levensgevaarlijke situaties ontstaan, niet alleen voor fietsers zelf maar ook voor de rest van het verkeer. De gemeente heeft daarom een aantal aanvullende maatregelen genomen om de veiligheid te vergroten.

Bij de kruising van de Blaricummerweg met de Randweg zijn extra hekken en borden geplaatst. Verder worden fietsers via borden gewezen op een alternatieve route: fietsverkeer tussen het oude dorp en de Bijvanck kan gebruik maken van het `schelpenpad' (vanaf de Bergweg naar Randweg Midden). Dit fietspad sluit aan op het kruispunt met de Viersloot. Daarnaast gaat de politie de komende tijd streng controleren èn bekeuren. De boete voor het negeren van de afsluiting is EUR 35,00.

Voor het autoverkeer vanaf de Blaricummerweg zijn extra maatregelen genomen om aan te geven dat het niet is toegestaan op het kruispunt links af te slaan.

Verkeerswethouder Rob Posthumus: "Helaas lijkt niet iedereen zich te realiseren hoe enorm gevaarlijk het is om de verkeersborden en wegafzettingen te negeren. Als de gewone maatregelen niet helpen, dan moeten we andere middelen inzetten. Dat is misschien niet leuk, maar voor sommige verkeersovertreders lijkt dat de enige manier die werkt." Collega-wethouder Ineke de Joode-Baljet (openbare werken) vult aan: "De verkeersmaatregelen zijn er niet voor niets; veiligheid staat voorop!"

Maatregelen fietsverkeer
Naast de afsluiting van het kruispunt Randweg - Blaricummerweg zijn (met name) voor het fietsverkeer de onderstaande maatregelen van belang:

- De verkeerslichten op het kruispunt met de Blaricummerweg zijn uit.
- De oversteek voor fietsers en voetgangers bij de Blaricummerweg is afgesloten. Fietsers en voetgangers worden met borden naar het kruispunt met de Stichtseweg geleid.

- De oversteek voor fietsers en voetgangers bij het kruispunt Viersloot
- `t Merk is aan de Blaricumzijde afgesloten. Overstekende fietsers en voetgangers worden via borden naar de oversteek aan de kant van Huizen geleid.

- Na het kruispunt met de Viersloot is op 't Merk een stuk rijbaan uit het verkeer gehaald. Hierdoor is nog één rijstrook richting Huizen beschikbaar; dit verbeterd de oversteek voor fietser en voetgangers.

Overige maatregelen
Een overzicht van alle verkeersmaatregelen is te vinden op deze website (actueel, projecten, reconstructie Randweg Oost en 't Merk).

|