MKB-Nederland


15 oktober 2010
Laat controletaak brandweer niet vervallen

De controletaak van de brandweer moet niet vervallen, schrijven MKB-Nederland en VNO-NCW in een brief aan de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding. In een onlangs verschenen rapport adviseerde de Commissie Mans om deze controlefunctie van de brandweer te schrappen om zo de kosten te beperken. De ondernemersorganisaties pleiten juist voor meer effectiviteit en efficiëntie bij de brandweer, om zo tot een betere preventie te komen.

De werkgeversorganisaties zijn van mening dat een goede controle van de brandweer het risico op brandonveilige situaties vermindert en de kennis van de brandweer over de aanwezige risicovolle gebouwen vergroot. Ook kan de brandweer meer als partner van de onderneming optreden en niet alleen maar worden gezien als een lastige controleur.

MKB-Nederland en VNO-NCW willen zelfs samen met de brandweerkorpsen en departementen inzetten op verbetering van de controlerende taak van de brandweer. Het gaat het bedrijfsleven om een goede mix van kosteneffectieve preventie- en repressiemaatregelen. Het model Integrale Brandveiligheid Bouwwerken, door o.a. bedrijfsleven en brandweer ontwikkeld, kan daar aan bijdragen.