Provincie Flevoland
Eén op de vijf internationaal actief

Publicatiedatum: 15 oktober 2010

Eén op de vijf bedrijven en instellingen in Flevoland is internationaal actief. Dit blijkt uit de factsheet `Onderzoek Internationaal zaken doen Flevoland'. De factsheet is door de provincie Flevoland ontwikkeld en geeft een beeld van de internationale oriëntatie van het Midden en Kleinbedrijf in 2008. Voor de Flevolandse economie is het van groot belang dat de internationale oriëntatie verder vergroot. In 2013 is het doel om één op de vier bedrijven en instellingen internationaal actief te laten zijn.

Door de Europese eenwording, de globalisering en het internet is internationalisering niet langer een aangelegenheid van multinationals alleen. Ook een groot deel van het Midden- en Kleinbedrijf opereert op de internationale markt. De provincie laat vanaf 2008 elke vijf jaar de internationale oriëntatie van bedrijven meten.

Krachtiger, innovatiever en duurzamer

Gedeputeerde Economische Zaken, Andries Greiner: 'Een sterk internationaal georiënteerd bedrijfsleven is krachtiger, innovatiever en duurzamer dan een bedrijfsleven dat zich alleen richt op de binnenlandse markt. Voor de provincie Flevoland is dit de reden om het internationaal zaken doen te stimuleren. Een krachtig Flevolands bedrijfsleven zorgt voor meer banen en dit past in de provinciale doelstelling van 25.000 banen erbij in de periode 2008-2012. De provincie werkt samen met organisaties als het World Trade Centre, de Kamer van koophandel, de Ontwikkelings Maatschappij Flevoland, Syntensd aan het internationaliseringbeleid. De cijfers zijn belangrijke input voor het te maken beleid.'

Export

Bijna de helft (46%) van de internationaal actieve vestigingen houdt zich bezig met export van producten. Naast het internationaal goederen verhandelen zijn het internationaal samenwerken (38%) en het exporteren van diensten (33%) ook veel voorkomende manieren van zaken doen. Uit de factsheet blijkt ook dat de meeste zaken binnen Europa worden bedreven en dan met name met België en Duitsland. Eén derde van de vestigingen in de industrie is internationaal actief. Hiermee is de industriële sector de meest internationaal georiënteerde sector in Flevoland, gevolgd door de sectoren vervoer en handel.