Provincie Utrecht

Driebergen opent Neerlands eerste energieneutrale monument

De gemeente Driebergen heeft vrijdag 15 oktober het eerste energieneutrale en duurzaam gerenoveerde monument van Nederland geopend. Het gaat om een woning uit 1920 aan de Diederichslaan.

De energieneutrale woning voorziet in zijn eigen energie voor verwarming en warm tapwater. Het pand heeft een hoge isolatiewaarde, zodat de energievraag gering blijft. Bij de verbouwing hebben ontwikkelaars natuurlijke en duurzame materialen gebruikt. Bijzonder is dat zij dit hebben gerealiseerd in een gemeentelijk monument waarbij strenge restricties gelden voor aanpassingen.

Omkeerbare maatregelen
Alle maatregelen kunnen ongedaan worden gemaakt, zonder het pand aan te tasten. Zo kunnen bij voortschrijdend inzicht, nieuwe renovatie- of isolatietechnieken en maatregelen worden toegepast.

Subsidie Provincie Utrecht
De Provincie Utrecht heeft de Stichting Duurzaam Renoveren van Historische Gebouwen subsidie verstrekt. Deze subsidie is gebruikt voor het maken van het concept voor dit energieneutrale monument, het opdoen van kennis en ervaring, en het ontsluiten van deze kennis. Dat laatste is gebeurd via websites en werkconferenties.

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11