Maud Effting wint PDL-persprijs 2010 met stijlvolle, nauwkeurige reeks

15/10/2010 14:56

Platform Duurzame Luchtvaart

De zevende editie van de PDL-persprijs is gewonnen door Maud Effting, voor een serie artikelen n.a.v. het ongeval met een toestel van Turkish Airlines in februari 2009. De journalist van de Volkskrant kreeg de bijbehorende trofee (een zilveren vouwvliegtuig) donderdagavond uitgereikt tijdens het jaarlijkse Schipholdiner, in aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje. De persprijs wordt ieder jaar uitgeloofd door het Platform Duurzame Luchtvaart (PDL). Hiermee beloont en stimuleert het PDL objectieve, complete en vooral begrijpelijke journalistieke berichtgeving op het gebied van luchtvaart.

In haar rapport schrijft de jury: "Het dagblad zoekt naar de plaats in de informatiestroom van nu. De krant moet actueel zijn en tegelijk verdieping geven. Maar wat heeft de prioriteit: het nieuws of de achtergrond bij het nieuws? Of is het toch een combinatie? Het web, social media en de radio verzorgen de eerstelijns nieuwsvoorziening. Steeds meer en steeds aanweziger. Die media zijn snel, zijn er altijd en zijn soms zelfs interactief. Ze laten op veel plaatsen burgerjournalistiek toe en zijn door de hoge snelheid en de bijdragen van niet geschoolde journalisten niet altijd voor 100% betrouwbaar qua inhoud en journalistieke koers, kleuring of achtergrond. De dagbladen vinden langzaam hun nieuwe plaats en gebruiken steeds vaker meer dan één publicatieplatform. Maar ze blijven nieuws en achtergronden geven op papier. De winnaar van de PDL-persprijs komt uit de dagbladwereld en laat via de ingezonden artikelen zien nauwkeurig te schrijven. Is goed gedocumenteerd, laat meerdere kanten van een verhaal zien, staat meerdere meningen toe, zodat de lezer zich een uitstekend beeld kan vormen, in dit geval van de crash met Turkish Airlines. Het is een mooie, interessante, stijlvolle en nauwkeurige, niet vooringenomen reeks."

De media spelen een belangrijke rol in de luchtvaartdiscussie op politiek niveau en in de beeldvorming over de luchtvaartsector op publiek niveau. Zij hebben direct invloed op het politiek-maatschappelijk draagvlak voor deze sector en op het uiteindelijke luchtvaartbeleid. De kwaliteit van de berichtgeving over luchtvaart is dan ook essentieel.

Maud Effting bevindt zich in goed gezelschap. Eerder werd de PDL-persprijs gewonnen door Wessel Gossing en Gert van der Have (2009, FD), Ramses Reijerman (2008, AD), Richard Mooyman (2007, Haarlems Dagblad), Arjen Schreuder (2006, NRC Handelsblad), Alexander Bakker (2005, AD) en Arnold Burlage (2004, Telegraaf).

Voorzitter van de jury is Joop Daalmeijer, in het dagelijks leven o.a. algemeen directeur NTR. Hij wordt terzijde gestaan door Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Jan Cocheret (gezagvoerder B777 bij Emirates en voormalig vice-voorzitter van het PDL) en Peter Legro (oud-president/CEO Transavia Airlines).

Inzendingen voor de PDL-persprijs 2011 kunnen tot en met 29 juli 2011 gestuurd worden naar het PDL. Voor het reglement zie www.duurzameluchtvaart.nl.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.duurzameluchtvaart.nl