Gemeente Zevenaar


15-10-2010: Eensgezindheid over herstel Landgoed Huis Sevenaer

De gemeente Zevenaar heeft in samenspraak met het Landgoed op vrijdag 15 oktober jl. met een aantal belangrijke partijen een bijeenkomst belegd over het herstel van Huis Sevenaer. Naast de gedeputeerde mevrouw van der Kolk van de Provincie Gelderland, waren vertegenwoordigers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en het ministerie van ELI (Economische zaken, Landbouw en Innovatie) aanwezig. Allen hebben enthousiast kennis genomen van de intenties van het Landgoed. Zij kunnen de voorgenomen ontwikkelingen onderschrijven. En zijn bereid een ambassadeursfunctie voor het Landgoed te vervullen, waarbij in eerste instantie een bijdrage in kennis en kunde is toegezegd.

Huis Sevenaer is de laatste zelfstandige kasteelboerderij van Nederland. Sinds de jaren zestig is Huis Sevenaer vooruitstrevend geweest in de ontwikkeling van duurzaam voedsel. In de jaren tachtig en negentig raakte het landgoed in verval. Herstel en ontwikkeling zijn hard nodig om de laatste operationele kasteelboerderij te behouden. Het landgoed is nauw verbonden met de gemeente Zevenaar en regio De Liemers. âHet landgoed moet een cultureel historisch centrum worden, waar zowel duurzame landbouw en ecologie als cultuur en historie samen gaan.â, vindt wethouder Anja van Norel met ruimtelijke ordening en recreatie en toerisme in haar portefeuille. Nieuwe vormen van recreatie, zorg, woonvormen en een theeschenkerij moeten de economische gebruiksmogelijkheden van het landgoed vergroten. Maar ook bestaande initiatieven als de landgoedwinkel en bierbrouwerij met proeverij moeten worden uitgebouwd.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken zijn Provincie, Cultureel Erfgoed, Stadsregio en het ministerie van LNV samengekomen tijdens een ontbijtsessie. Enthousiast is kennis genomen van de visie voor het Landgoed en is een rondleiding gemaakt over haar gronden en langs haar gebouwen. De bijeenkomst heeft er toe geleid dat partijen, in samenspraak met de gemeente en het Landgoed, bereid zijn een ambassadeursfunctie voor het landgoed te vervullen en op korte termijn hun kennis en kunde voor het Landgoed in te zetten. Hierin zullen de mogelijkheden tot financiële ondersteuning worden betrokken. De gemeente zal binnenkort de gezamenlijke slotsom van deze ochtend verwoorden in een brief en heeft aanwezigen een herinnering mee gegeven met de tekst âLandgoed met u Beter?â. Deze ochtend heeft daarmee bijgedragen aan het verbreden van het draagvlak voor het nader ontwikkelen van het landgoed en een aanzet tot een meerjarenplan voor het herstel.
Â