Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

Werkbezoek over Natura 2000 aan SOS Events

Woensdag 29 september bezocht een delegatie van LNV Programmadirectie Natuur en het Regiebureau Natura 2000 het RECRON-bedrijf SOS Events te Uddel.

Na een welkomsrondje vertelde Erik Kroon, eigenaar SOS Events, over de frustrerende weg voor het realiseren van een speelbos. Door stapeling en toetsing aan een woud van regels, kwam pas laat in het proces aan het licht dat men aan de gewenste compensatie niet kon voldoen. Uitkomst: geen speelbos. Daarna gaf Gerard Beltman, RVG holding, een voorbeeld van te stringente omgang met het voorzorgprincipe bij een fietspad en een tele-waterskibaan in Gelderland. Ook de omgang met het compensatieprincipe voor minder ecologisch interessant recreatiebos, bij het uitbreiden van een zwemzandplas, vergt nadere bestudering door LNV.

In de middag gaf Ed Piek van hengelsportfederatie Oost Nederland een overzicht van de totstandkoming van het beheerplan Rijntakken. Zijn boodschap was 'wees vooral op het onbewezen opleggen van preventieve maatregelen'. Daarnaast constateerde hij dat er onvoldoende rekening wordt gehouden in beheerplannen met al bestaande afspraken. Denk daarbij aan overeenkomsten met (natuur)terreineigenaren, een visbeheerplan of een vergunningstraject van LNV voor nachtvissen. Zijn eindconclusie was dat recreatie al heel lang samen gaat met natuur en bepleitte vooral dat het ecosysteem in zijn geheel leidend moest zijn in plaats van te nadrukkelijk bij individuele soorten stil te staan.

U vindt meer informatie over dit werkbezoek en de levendige discussie die volgde in het document in de bijlage. Ook vindt u meer informatie via www.regiegroeprecreatie-natuur.nl.

Werkbezoek LNV en Regiebureau N2000 aan Uddel

15 oktober 2010