Partij voor de Vrijheid (PVV)

PVV vraagt om uitzetting terrorist

Vragen van de leden Elissen, Helder, Kortenoeven en Fritsma (alle vier PVV) aan de Ministersvan Justitie en Buitenlandse Zaken over de vrijlating van Wesam al D., die in Amerika voor 25 jaar gevangenisstraf is veroordeeld wegens onder andere het beramen van moordaanslagen opAmerikaanse militairen.


1.)
Bent u bekend met de berichten: "Beramer aanslagen Irak Wesam al D. woensdag al vrij"(1), "Nederlandse Terrorist Vervroegd Vrijgelaten" (2), "Wesam al Deleama, die in de VerenigdeStaten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor het beramen van moordaanslagen opAmerikaanse militairen, komt vij."(3), "VS boos over vrijlating Wesam al D." (4) en "Dutch court to freeIraq insurgent who plotted to kill Americans" (5)?


2.)
Bent u van mening dat de inspanning van het Openbaar Ministerie voldoende is geweest omaannemelijk te maken dat een forse straf op zijn plaats is en dat de door de verdediging opgevoerde(vermeende) wantoestanden geen aanleiding zijn voor een lagere straf?


3.)
Hoe beoordeelt u de reactie van de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Justitie,mevrouw Sweeney, die zeer teleurgesteld is en aangeeft het nadrukkelijk oneens te zijn met deuitspraak van het Rotterdamse Hof waarin de aard van de detentieomstandigheden heeft geleid toteen forse matiging van de straf?


4.)
Hoe gaat u in de toekomst voorkomen dat de (vermeende) omstandigheden waaronder terroristenen andere zware criminelen in buitenlandse gevangenissen worden vastgehouden aanleidingkunnen vormen voor forse strafvermindering wanneer een straf wordt omgezet naar de Nederlandsestrafmaat?


5.)
Bent u bereid Wesam al D., indien hij over een dubbele nationaliteit beschikt, te denaturaliseren enhet land uit te zetten. Zo nee, waarom niet?

(1) Beramer aanslagen Irak Wesam al D. woensdag al vrij, nu.nl

(2) Nederlandse Terrorist Vervroegd Vrijgelaten, Telegraaf, Donderdag 14 oktober 2010, pagina 1.

(3) Wesam al Deleama, die in de Verenigde Staten tot 25 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voorhet beramen van moordaanslagen op Amerikaanse militairen, komt vij, powned.tv

(4) VS boos over vrijlating Wesam al D., ad.nl

(5) Dutch court to free Iraq insurgent who plotted to kill Americans, washingtonpost.com