Nederlandse Zorgautoriteit


Apotheek Breskens moet contracten sluiten

15-10-2010

Voorgenomen besluit aanmerkelijke marktmacht apotheek Breskens

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een voorgenomen besluit genomen om een apotheek uit Breskens te verplichten tot contracten met zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars moeten in het belang van de consument selectief kunnen inkopen. Omdat deze apotheker de enige is in de omgeving, kunnen zorgverzekeraars zich niet tot een andere apotheek wenden. Met het opleggen van de contracteerverplichting voorkomt de NZa dat de concurrentieverhouding in het gebied ernstig wordt verstoord en de betaalbaarheid van de zorg in het geding komt.

Dit voorgenomen besluit over de contracteerverplichting volgt op een klacht van zorgverzekeraar Menzis over aanmerkelijke marktmacht van de apotheek. Aanmerkelijke marktmacht betekent dat een marktpartij zich onafhankelijk van zijn concurrenten, andere marktpartijen en/of de consument kan gedragen. Dit kan leiden tot belemmering van de concurrentie en hogere prijzen, wat zich uiteindelijk zal vertalen in een hogere premie voor de consument.

In 2009 nam de NZa een spoedbesluit om deze apotheker te verplichten tot het sluiten van contracten. De rechter oordeelde na een aantal maanden dat dit spoedbesluit kon worden opgeheven, omdat de apotheker alsnog een contract had gesloten met CZ, de grootste zorgverzekeraar in deze regio. Voor de meerderheid van de consumenten was daarmee een aanvaardbare regeling getroffen, maar niet voor alle consumenten. De NZa komt op voor alle consumenten en heeft daarop een grondig onderzoek ingezet.

In dit onderzoek is definitief vastgesteld dat de apotheek een positie van aanmerkelijke marktmacht heeft en dat zorgverzekeraars daardoor niet in staat zijn tot selectieve inkoop in deze regio. Door de apotheek nu te verplichten op redelijke verzoeken van zorgverzekeraars in te gaan, zijn de consumentenbelangen veilig gesteld. De verplichting duurt 3 jaar.

Belanghebbenden hebben tot en met 26 november 2010 de tijd om schriftelijk of mondeling hun zienswijze op dit voorgenomen besluit kenbaar te maken aan de NZa via toezicht@nza.nl of (030) 296 81 65. Het besluit en de stukken liggen ter inzage bij de NZa. Na deze termijn zal de NZa een definitief besluit nemen waarin de reacties op deze zienswijzen zijn verwerkt.