Belgische Federale Overheid


* Unieke documentaire toont onze bedreigde biodiversiteit

Unieke documentaire toont onze bedreigde biodiversiteit

Datum: 15 oktober 2010

In de documentaire 'Biodiversiteit in België' onderzoekt bioloog Dirk Draulans hoe het gesteld is met de biodiversiteit in ons land. De aarde krioelt van het leven, maar momenteel verdwijnen dier- en plantensoorten aan een alarmerende snelheid. Hoe is de situatie in België? Wat kunnen we er zelf aan doen? We kunnen namelijk niet zonder biodiversiteit: ze levert ons voedsel, geneesmiddelen, energiebronnen, ...

Deze documentaire is het sluitstuk van een uniek samenwerkingsproject tussen het DG Leefmilieu van de FOD Volksgezondheid, het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie, Leefmilieu Brussel en de VRT in het kader van het Belgisch EU-voorzitterschap en het jaar van de biodiversiteit. Doelstelling is om het publiek bewust te maken van biodiversiteit en aan te zetten tot actie.

Biodiversiteit in België

Dirk Draulans confronteert de kijker met enkele voorbeelden van de invloed die de mens op de natuur heeft en toont tegelijk interessante initiatieven die de verdwijning van de biodiversiteit tegengaan.

De documentaire bestaat uit twee delen:

* In het eerste deel van de documentaire, op dinsdag 19 oktober 2010 (22.05 u.), neemt Dirk Draulans een aantal diersoorten onder de loep. Zo zien we onder andere de teloorgang van de vlinder- en bijenpopulatie in onze contreien en anderzijds de opgang van de vos en een aantal exoten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
* In het tweede deel, op dinsdag 26 oktober 2010 (22.05 u.), onderzoekt hij onder meer de invloed van de landbouw op onze biodiversiteit, en bekijkt hij hoe het met de fauna en flora van onze rivieren en de Noordzee gesteld is.

Bekijk alvast de trailer van de documentaire.

Uniek samenwerkingsproject rond biodiversiteit

Het samenwerkingsproject startte afgelopen zomer al met een reportagereeks op Radio 1 en Radio 2. En van 11 tot en met 15 oktober 2010, zendt Studio Brussel tussen 12u en 13u 'De Wereld van het Bos' uit vanuit het bos Het Broek in Willebroek, in het kader van de Week van het Bos. Ook Karrewiet (om 18.05 u. op Ketnet) besteedt deze week aandacht aan biodiversiteit.
En later op het jaar volgt de RTBF met een gloednieuw programma.

Meer informatie vindt u in de officiële persberichten over de verschillende programma's:

* persbericht Canvas - Biodiversiteit in België (pdf, 3 p. - 217 kB)
* persbericht Studio Brussel - De wereld van het bos (pdf, 2 p. - 91,3 kB)

* persbericht Ketnet - Karrewiet en de Week van het Bos (pdf, 1 p. - 196 kB)

Meer algemene informatie vindt u hier:

* Biodiversiteit toegelicht: Biodiversiteit is leven. Ons leven! (PDF, 118.1 Kb)

* Eenvoudige tips om de biodiversiteit te beschermen? Bestel je gratis boekje '366 tips voor de biodiversiteit' op www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be.

Zie het origineel