GroenLinks
Reactie op SER advies: Meer zekerheid voor de zzp-er

Vrijdag 15 oktober 2010, 15:58u -

GroenLinks wil dat de traditionele kaders van het sociale zekerheidsstelsel ruimte bieden voor zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers). De SER zoekt in haar vandaag gepubliceerde rapport over de positie van de zzp-er naar deze ruimte als het gaat om pensioen, arbeidsongeschiktheidsverzekering en scholing. Tweede Kamerlid Jesse Klaver: "Je wilt een zzp-er zekerheden en mogelijkheden bieden zonder dat zijn of haar zelfstandigheid als ondernemer wordt aangetast."

De Sociaal Economische Raad biedt in haar rapport eindelijk een constructieve definitie van het begrip zzp-er. In het kort gaat het om een ondernemer die zelfstandig zijn of haar bedrijf runt, voor meerdere opdrachtgevers werkt en zelf de werkzaamheden uitvoert. Belangrijk is dat de definitie van de SER breed gehanteerd gaat worden in alle wet- en regelgeving. "Hiermee kan het pseudo-zzp-schap, zoals postbezorgers die (gedwongen) ondernemer zijn, worden aangepakt", aldus Klaver, die voor zijn Kamerlidmaatschap (jongste) lid van de SER was.

Zelfstandige ondernemers lopen regelmatig tegen administratieve rompslomp aan als het urencriterium, zo blijkt uit het rapport. GroenLinks is bezig met een initiatief om dit urencriterium te schrappen. De SER geeft aan dat een vervanging van het urencriterium de controleerbaarheid verhoogt en de administratieve rompslomp vermindert.

Klaver: "Een gemiste kans is echter dat het SER rapport niet breder ingaat op de hervorming van ons sociale zekerheidstelsel en hiermee van de arbeidsmarkt. De groei van het aantal zzp-ers is één van de signalen dat de Nederlandse arbeidsmarkt verandert en toe is aan modernisering. Samen met mijn fractie hoop ik een positieve bijdrage te leveren aan deze moderniseringsslag."