Gemeente Sint-Oedenrode


13-10-2010 Meldactie veranderingen Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)

Veel mensen die gebruik maken van Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ)-zorg hebben te maken met veranderingen. Zeven cliëntenorganisaties werken samen om de gevolgen van deze veranderingen in kaart te brengen. De hele maand oktober houden zij een landelijke meldactie over de AWBZ. Meldingen zijn welkom op www.meldactieawbz.nl.

De regels van de AWBZ zijn in 2009 aangescherpt. Met name begeleiding en verpleging en verzorging zijn versoberd. Vaak krijgen mensen minder uren professionele zorg, of is die zorg weggevallen. In 2010 is bovendien een eigen bijdrage voor begeleiding ingevoerd.

Heeft u te maken met de AWBZ? Bijvoorbeeld omdat u thuis verzorging krijgt of omdat uw kind begeleiding nodig heeft. Of omdat uw vader of moeder in een speciale woonvorm woont. Dan heeft u waarschijnlijk ook gemerkt dat veel in de AWBZ is veranderd. Samenwerkende cliëntorganisaties willen graag van u weten wat de veranderingen voor u of iemand in uw directe nabijheid betekenen.

MEE Noordoost Brabant en de Mantelzorgwinkel roepen iedereen die met veranderingen in de AWBZ te maken heeft op mee te doen aan de meldactie. Geef uw melding door op www.meldactieawbz.nl of bel op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 uur met 030 29 16 777. Melden kan tot 1 november 2010.

De cliëntenorganisaties doen sinds 2009 onderzoek naar de effecten van de nieuwe regeling. Deze Meldactie AWBZ is daar onderdeel van. Mensen die zelf te maken hebben met langdurige zorg kunnen melden, maar ook de mensen om hen heen. De onderzoekers rapporteren rechtstreeks aan het ministerie van VWS. Op basis van de resultaten van onderzoek en de adviezen van de cliëntenorganisaties, kan de overheid besluiten de regeling aan te passen. Uit de meldactie moet ondermeer blijken of de eigen bijdrage is op te brengen, en of het op lange termijn mogelijk is om weggevallen professionele zorg structureel op te vangen binnen het eigen gezin of sociale netwerk.

Burgemeester Wernerplein 1 - 5492 GD Sint-Oedenrode - tel: 0413-481911 - e-mail: info@sint-oedenrode.nl