Vlaamse Overheid

CO-vergiftiging, laat tijdig je verwarmingsinstallatie onderhouden

Beperk het risico op CO-vergiftiging, laat tijdig je verwarmingsinstallatie onderhouden

Vlaamse overheid

vrijdag 15 oktober 2010

Elke winter belanden mensen met een CO-vergiftiging in het ziekenhuis, helaas soms met fatale afloop. Vaak is die vergiftiging te wijten aan een slecht werkende verwarmingsinstallatie. Daar is maar een oplossing voor: tijdig je verwarmingsinstallatie laten onderhouden.

Het regelmatig onderhoud van een centrale verwarmingsinstallatie is niet alleen verplicht, maar ook noodzakelijk voor de goede en veilige werking van het toestel. Dit geldt zowel voor toestellen op mazout of vaste brandstof als toestellen op gas. Een onvolledige verbranding bij een slecht werkend toestel of een slecht werkende ventilatie kunnen het risico op CO-vergiftiging verhogen. Daarom moeten centrale verwarmingstoestellen op vaste brandstof en mazout elk jaar en toestellen op gas elke twee jaar een onderhoudsbeurt krijgen. Bovendien is een goed werkende verwarmingsinstallatie zuiniger, waardoor ze ook een financieel voordeel oplevert omdat je minder brandstof zal verbruiken. En dat is ook goed voor het leefmilieu.

Is het langer dan één jaar geleden voor een toestel op vaste brandstof of mazout en langer dan twee jaar geleden voor een toestel op gas dat je verwarmingsinstallatie aan een onderhoud werd onderworpen? Neem dan nog vandaag contact op met een erkende technicus die je kunt vinden via http://centraleverwarming.lne.be. Na het onderhoud ontvang je een verbrandingsattest en een reinigingsattest. Bij een goede en veilig werking wordt dit vermeld op het attest. Je kunt bovendien 40 % van het factuurbedrag
voor het onderhoud van de centrale verwarmingsinstallatie fiscaal aftrekken.

Draag dus zorg voor je verwarmingstoestel en beperk zo het risico op CO-vergiftiging.

Voor meer informatie: bestel nu de folder via info@lne.be of bel de Vlaamse Infolijn op 1700.