Openbaar Ministerie

Vetverkeerdkrant: Eis van meerdere jaren voor jeugdige overvaller geen uitzondering

15 oktober 2010 - Openbaar Ministerie

Juul (17) kan niet meer in slaap vallen zonder pillen. Het beeld van de overvaller komt steeds terug. Huilen deed ze alleen op de avond zelf. `Sindsdien lijkt ik wel bevroren door stress en angst.'

Overvallen zijn ernstige gebeurtenissen voor slachtoffers en zorgen voor een gevoel van grote onveiligheid. Overvallers worden dan ook keihard gestraft. Het Openbaar Ministerie (OM) eist hoge straffen. De rechter legt bijna in alle gevallen gevangenisstraf op. Het beeld bij jongeren dat je er met een werkstraf vanaf kan komen klopt helemaal niet.

In de Vetverkeerdkrant, de jongerenkrant van het OM, wordt uitgelegd wat de gevolgen zijn van een overval. Er komen slachtoffers aan het woord die vertellen wat voor impact een overval heeft. `Het is pure frustratie en vernedering,' vertelt een winkelier. Ook een overvaller zelf komt aan het woord. `Ik heb mijn eigen leven en dat van mijn ouders verwoest.'

Nieuw is de lezersjury van de Vetverkeerdkrant. Deze lezers buigen zich over de vraag wat zij een passende straf vinden voor een 18-jarige overvaller die met een pistool een tankstation heeft overvallen. `Slachtoffers hebben een trauma voor de rest van hun leven. Ik vind dat hij nog wel een jaartje langer mag zitten,' zegt een 16-jarig jurylid.

In de Vetverkeerdkrant ook aandacht voor hoe je een overval kan voorkomen. Veel scholieren hebben een bijbaantje in een supermarkt. Ondanks allerlei beveiligingsmaatregelen zijn die winkels nog steeds doelwit van overvallers. Ook wordt er uitgelegd wat politie en OM doen om overvallen tegen te gaan.

Met de krant wil het OM jongeren informeren over de werking van het strafrecht. Wat doet het OM met strafbare feiten waar jongeren mee te maken kunnen krijgen?

Eerder in de Vetverkeerdkrant behandelde onderwerpen zijn o.a. verkeer, cybercrime, milieucriminaliteit, seks in de wet, alcohol- en drugsmisbruik, geweld thuis en op school.

De krant, een uitgave van het OM, verschijnt in een oplage van 60.000 exemplaren en wordt o.a. verspreid via middelbare scholen, Haltbureaus en bibliotheken. De krant kan gedownload worden via www.OM.nl en www.vetverkeerd.nl. Daarnaast is een papieren uitgave van de krant gratis te bestellen via www.vetverkeerd.nl en www.postbus51.nl.