Academisch ziekenhuis Maastricht

Subsidie voor projecten ouderenzorg Publicatiedatum: 15-10-2010 Bron: stafdienst Communicatie Auteur: stafdienst Communicatie Datum: 15-10-2010

Het netwerk ouderenzorg ACZIO krijgt van ZonMw in totaal 2 miljoen euro subsidie voor twee nieuwe projecten: Integrated Senior Services (1,5 miljoen euro) en Op weg naar herstel (0,5 miljoen euro).

Het eerste project waarvoor subsidie is binnengehaald, Integrated Senior Services, beoogt het functioneren en de kwaliteit van leven van ouderen te optimaliseren. Die doelstelling moet gehaald worden door middel van een op maat gesneden ondersteuningsaanbod, waarin de partners op het terrein van zorg en welzijn op een innovatieve manier samenwerken. Daartoe worden drie experimenten uitgevoerd: * Zelfmanagement, zorgcoach en zorgplan Dit experiment behelst een individueel zorgplan dat zoveel mogelijk uitgaat van zelfmanagement en zelfredzaamheid in de thuissituatie. De oudere zit als het ware zelf aan de knoppen van zijn eigen zorgtraject, daarbij ondersteund door een zorgcoach. Ouderen worden sterker gemaakt in het managen van de eigen situatie. Het zorgplan is leidend voor de coördinatie van de eigen activiteiten en die van de gezamenlijke zorgverleners. * Tele-technologische ondersteuning voor zorg en welzijn is een experiment met beeld-spraakcommunicatie op afstand. Ouderen kunnen via moderne communicatiemiddelen (internet, webcam) contact zoeken met de huisarts, de specialist of een andere zorgverlener; ze kunnen er hun agenda raadplegen waarin alle sociale afspraken worden vastgelegd, en ze kunnen via deze weg bijvoorbeeld een kerkdienst volgen. Een telecommunicatieplatform kortom, opgezet vanuit de behoefte van ouderen in een kwetsbare positie. * Voor elkaar in Parkstad gaat over het realiseren van levensloopbestendige buurten, waarin niet de voorzieningen centraal staan, maar de ouderen zelf. Bedoeling is een samenhangend aanbod van maatschappelijke en gezondheidszorgvoorzieningen te creëren dat ouderen maximaal faciliteert. Het experiment gaat in twee buurten in Parkstad draaien. Samenwerking tussen alle betrokken partners moet leiden tot meer sociale cohesie, zorg voor elkaar en creatieve oplossingen.

Aanvankelijk zal elk van de drie subregio's van het netwerk ouderenzorg ACZIO (Oostelijke Mijnstreek, Westelijke Mijnstreek en Maastricht/ Heuvelland) één van de activiteiten ter hand nemen, maar er zal nadrukkelijk voor gezorgd worden dat ervaringen in de ene subregio vervolgens in de andere subregio's worden toegepast.

Op weg naar Herstel

Het tweede project waarvoor subsidie is verkregen, heet Op weg naar Herstel, en is gericht op een optimaal herstel van ouderen met complexe problematiek na een ziekenhuisopname. Bedoeling is dit optimale herstel te realiseren door middel van een zogenoemd zorgpad, waarin de opeenvolgende stappen in samenhang worden beschreven. Het zorgpad beslaat het hele zorgtraject van ziekenhuiszorg, herstelzorg tot nazorg in de thuissituatie. Op een aantal belangrijke punten wordt de zorg verbeterd: * de cliënt wordt op vaste momenten gescreend en indien nodig nader onderzocht door een multidisciplinair team. Op deze manier kan er een behandelplan opgesteld worden dat optimaal is afgestemd op de complexe problematiek van de cliënt. * een geriatrisch verpleegkundige is gedurende het hele zorgtraject betrokken bij de zorg om zo de coördinatie van de zorg en de ondersteuning van de cliënt en mantelzorg te verbeteren. * er vindt een optimale overdracht plaats tussen ziekenhuis, herstelzorg en eerstelijn om zo de continuïteit van de zorg te waarborgen * door goede voorlichting, ondersteuning en begeleiding van cliënt en mantelzorg wordt nadrukkelijk aandacht besteed aan het leren omgaan met (blijvende) beperkingen. * bij ontslag uit de kliniek wordt samen met de cliënt en mantelzorg een nazorgplan opgesteld. Hierbij wordt aandacht besteed aan het weer oppakken van de dagelijkse bezigheden, het vinden van een voor de cliënt zinvolle levensinvulling en het ondersteunen van de mantelzorg. Bevordering van zelfredzaamheid, participatie en kwaliteit van leven staan daarbij centraal.