Gemeente Wijdemeren


Onderzoek naar bom in de Vecht

Onderzoek naar bom in de Vecht

Naar aanleiding van oude verhalen geeft het Waterschap opdracht voor nader onderzoek.

Overleveringen uit Nederhorst den Berg vertellen dat ter hoogte van de Vecht aldaar, afwerpmunitie zou liggen uit de Tweede Wereldoorlog. Uit onderzoek is gebleken dat destijds inderdaad bommen zijn afgeworpen, naar verluid op een munitieschip. Het zou hierbij om drie bommen gaan. De overlevering vertelt verder dat één van die drie bommen in de Vecht terecht is gekomen en niet zou zijn afgegaan. Daarom heeft een onderzoeksbureau ter hoogte van de Eilandseweg een stuk van 400 meter van de Vecht, als verdacht gebied voor afwerpmunitie aangewezen.

Onderzoek van de bodem
In 2007 is historisch onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van niet ontplofte explosieven uit WO-ll. Naar aanleiding van dit onderzoek zijn verdachte gebieden aangewezen bij Muiden, Weesp en Diemen. Daaraan is nu een deel van de Vecht bij Nederhorst den Berg toegevoegd. In de Vecht zal eind 2010 worden gestart met baggerwerkzaamheden tussen in eerste instantie Muiden en Nigtevecht. Deze werkzaamheden vormden de directe aanleiding voor het onderzoek van de bodem. Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht is opdrachtgever van de werkzaamheden.

Baggerwerkzaamheden
Als eind 2010 met de baggerwerkzaamheden tussen Muiden en Nigtevecht wordt gestart, zal tegelijkertijd een nader onderzoek plaatsvinden bij Nederhorst den Berg. Er kunnen zich dan drie scenarios voordoen.
1. Er wordt geen bom gevonden

2. De bom wordt wel aangetroffen maar op een diepte waardoor geen risico ontstaat tijdens of na de baggerwerkzaamheden
3. De bom wordt wel aangetroffen en vormt een risico als gevolg van het baggeren. In dat geval zal de bom moeten worden verwijderd.

Geen gevaarlijke situatie
Op dit moment is er geen sprake van een gevaarlijke situatie. Omwonenden krijgen op korte termijn meer informatie.