Rijksvoorlichtingsdienst

Nationaal Rapporteur Mensenhandel benadrukt rol internet

Internet neemt een steeds belangrijker positie in bij het ronselen, afpersen en uitbuiten van slachtoffers van mensenhandel. Tegelijkertijd biedt internet juist kansen om jongeren voor te lichten en slachtoffers te signaleren. Dat staat in de achtste rapportage van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, die vandaag is aangeboden aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en minister Kamp van Sociale Zaken.

Informatie- en communicatietechnologie heeft in relatief korte tijd enorm aan belang gewonnen op het terrein van mensen¬handel. Daders gebruiken internet om potentiële slachtoffers te ronse¬len en als middel om slachtoffers onder dwang te zetten met compromitterende foto's of filmpjes. Op het internet rondgaande beelden van seksuele handelingen met slachtoffers vormen een nieuwe dimensie van het slachtofferschap. De levens van jonge potentiële slachtoffers spelen zich voor een belangrijk deel af in de internet-omgeving, maar die van hun bescher¬mers (nog) niet (altijd). En zal dus een inhaalslag moeten worden gemaakt.

Dit jaar bestaat de functie Nationaal Rapporteur Mensenhandel tien jaar. Om die reden blikt de vandaag verschenen rapportage ook terug op het afgelopen decennium. Enkele conclusies:


* De aanbevelingen op het terrein van het vreemdelingenbeleid zijn goeddeels omgezet in verbeterin¬gen in de regelgeving en het beleid.


* De aanbevelingen ten aanzien van de zorg voor slachtoffers hebben er onder meer toe geleid dat de zorg langzaam maar zeker beter wordt toegesneden op de specifieke behoeften van slachtoffers van mensenhandel, en dat serieuze pogingen in het werk worden gesteld de capaciteitstekorten op te heffen.


* Op het terrein van de opsporing en vervolging is op veel punten professionalisering bereikt, al vormen capaciteit en prioritering hardnekkige problematiek.


* Ook de aan¬bevelingen op het vlak van preventie, bewustwording en signalering hebben positief gevolg gehad.

De Nationaal rapporteur is positief over het bereikte resultaat. Tegelijk constateert zij dat mensenhandel in Nederland zeker niet is uitgebannen. Er zijn in de praktijk nog capaciteitsproblemen in de opvang van slachtoffers en in de opsporing en vervolging van mensenhandelaren.

Met de instelling van een on¬afhankelijk gepositioneerde rapporteur die het beleid toetst en daarover aanbevelingen doet, heeft de Nederlandse overheid op structureel niveau tegenspraak georganiseerd. Dit kan worden beschouwd als een krachtige invulling van het instrument van rapporteur. Het geeft blijk van de intentie van de Neder¬landse regering daadwerkelijk resultaten te boeken in de strijd tegen mensenhandel, aldus de NRM in haar rapportage

De overhandiging vond plaats op de tweede dag van een internationaal congres ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de NRM. Dit congres is georganiseerd samen met de Tweede Kamer, en vond plaats in het gebouw van de Tweede Kamer. Het congres is omlijst door een grote tentoonstelling op het Plein. Deze indrukwekkende tentoonstelling uit Engeland, "Journey" vertelt door middel van het werk van kunstenaars in zeven zeecontainers het verhaal van een slachtoffer van mensenhandel. De tentoonstelling is op 14 oktober geopend door onder andere burgemeester Van Aartsen en actrice Emma Thompson, en loopt nog tot 24 oktober.

Zaterdagochtend 16 oktober bezoekt Hare Majesteit de Koningin op het Plein in Den Haag de tentoonstelling Journey Den Haag, die mensenhandel centraal stelt. De reizende tentoonstelling bestaat uit zeven zeecontainers waarin het verhaal van een slachtoffer van seksuele uitbuiting wordt verteld. Journey is een initiatief van de Helen Bamber Foundation, een Engelse mensenrechtenorganisatie. Door de inzet van Bureau Nationaal Rapporteur Mensenhandel is de tentoonstelling in Nederland te zien. Bij de opening is naast Helen Bamber ook actrice en mensenrechtenactiviste Emma Thompson aanwezig.