Rijksoverheid


2010Z14875 Vragen van het lid Smits (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het bericht dat scholen voor speciaal onderwijs in het noorden overvol zijn (Ingezonden 15 oktober 2010)


1 Wat is uw oordeel over de nu ontstane situatie, waarbij de scholen voor speciaal onderwijs in het noorden van Nederland overvol zijn? 1) 2 Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat kinderen verder moeten reizen, omdat ze op scholen in de buurt niet meer geplaatst kunnen worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe voorkomt u deze onwenselijke situatie? 3 Deelt u de analyse van Renn 4 dat de plotselinge groei in het aantal leerlingen verband heeft met de doorgevoerde bezuinigingen op de rugzak in het speciaal basisonderwijs en de ambulante begeleiding? Zo nee, hoe verklaart u de plotselinge toename? 2) 4 Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat deze scholen niet gedwongen zijn na de kerst een leerlingenstop af te kondigen? Hoe gaat u ervoor zorgen dat geen enkele leerling thuis komt te zitten na kerst of na de kerst op een school zitten waar deze leerling eigenlijk niet thuishoort? 5 Deelt u de verwachting dat het zogenaamde `passend onderwijs' en de daarbij komende bezuinigingen le iden tot minder goed onderwijs voor veel leerlingen en wellicht extra thuiszitters? 6 Hoe ziet u uw verantwoordelijkheid in het geval dat leerlingen thuis komen te zitten als gevolg van uw bezuinigingen? Kunt u garanderen dat door de aangekondigde extra bezuiniging van driehonderd miljoen op het zogenaamde `passend onderwijs' geen enkel kind extra komt thuis te zitten zoals nu dreigt in het noorden van Nederland?


1) Dagblad van het Noorden, `Speciaal onderwijs zit overvol', 12 oktober 2010 2) RENN4.nl, `Dreigend tekort aan plaatsen voor leerlingen speciaal onderwijs. RENN4 bezorgd over voorstellen nieuwe regering', 12 oktober 2010






---- --