Technische Universiteit Eindhoven

Koninklijke onderscheiding voor prof. Jeu Schouten

Geplaatst: 15 oktober, 2010

Prof. Jeu Schouten is Officier in de orde van Oranja-Nassau. Na zijn afscheidsrede Design: from techno to human op vrijdag 15 oktober kreeg prof.dr.ir. Jeu Schouten deze Koninklijke onderscheiding uitgereikt door de burgemeester van zijn woonplaats Deurne, Gerard Daandels.

M.J.M. (Jeu) Schouten krijgt deze onderscheiding wegens grote waardering voor zijn verdiensten voor de wetenschap én voor zijn maatschappelijke betekenis voor de TU/e.

Ontwerpen als volwaardige discipline
De rode draad in de wetenschappelijke carrière van prof. Schouten is het steeds weer opnieuw benadrukken van de maatschappelijke relevantie van de technische wetenschappen. Daarbij maakt Schouten het ontwerpen als volwaardige discipline zichtbaar en tastbaar. Zijn visie is dat technische wetenschappen vernieuwend moeten zijn en bij moeten dragen aan de realisatie van producten die zijn afgestemd op de wensen en de behoeften die leven bij de mensen.

International Design Institute in China
Jeu Schouten is sinds 1976 hoogleraar aan de TU/e, waar hij ook decaan was van de faculteiten Werktuigbouwkunde en Industrial Design. De faculteit Industrial Design is puur gericht op het ontwerpen. De visie en vasthoudendheid van prof. Schouten hebben in tien jaar geresulteerd in een bloeiende faculteit met internationale erkenning. Dit voorjaar is prof. Schouten benoemd tot honory dean/director van het nog op te richten International Design Institute in de Chinese provincie Zhejiang.