Ingezonden persbericht

Specialistenserie Geologie in Museon
Vrijdagmiddaglezingen voor geologie geïnteresseerden

Voor de 23ste keer organiseert het Museon in Den Haag een serie lezingen over bijzondere onderwerpen van het vakgebied geologie. Deze door het publiek bijzonder gewaardeerde lezingen, vinden plaats in het Museon op vrijdagmiddagen in oktober, november en december. Elke keer van 14.00 tot 16.00 uur met een pauze halverwege.
De kosten voor de gehele serie van 10 lezingen zijn ¤ 80,00 inclusief eventuele saamenvattingen of hand-outs en toegang tot het museum. De prijs van een enkele lezing is
¤ 9,00, te volddoen aan de kassa van het Museon of door middel van een overschrijving naar bankrekeningnummer 868217379 onder vermelding van Specialistenserie, najaar 2010.

Voor meer informatie kunt u Cor Montagne bellen (070 - 3381400) of een mail sturen naar cmontagne@museon.nl

Programma

15 oktober
Dr. Ray Staller (ex Shell)
Supernova's
Een supernova is een zware ster die zijn laatste adem uitblaast en die daarmee zwaardere elementen dan helium en waterstof de ruimte in brengt. Alles op Aarde is dus sterrenstof.

22 oktober
Dr. Rob Govers (Universiteit van Utrecht)
De voorspelbaarheid van aardbevingen
De recente schokken in Haïti en Chili illustreren hoeveel verschil een goede voorbereiding kan maken.

29 oktober
Dr. Manfred van Bergen (Universiteit van Utrecht)
De IJslandse aswolk - terugblik in perspectieff
Nu die uitbarsting uit het nieuws is verdwenen wordt het tijd om de gebeurtenis in een geologisch perspectief te zetten.

5 november
Dr. Tom J. A. Reijers (Geo-Training & Travel, Anderen) - Nooord-Amerika en Europa; werelddelen als mozaïeken
Europa en Noord-Amerika lijken in een aantal opzicht op elkaar. Aan de hand van de geologische geschiedenis wordt uitgelegd hoe dat komt.

12 november
Dr. Herman van Roermund (Universiteit van Utrecht)
Een historisch overzicht over de betekenis van hoge en ultrahoge druk gesteenten in de geologie
Waar in de Aarde en hoe ontstaan gesteenten die onder zeer hoge druk hebben gestaan? Stap voor stap zullen nieuwe wetenschappelijke doorbraken op dit terrein worden geïllustreerd en de betekenis ervan toegelicht.

19 november
Prof. Dr. Jelle Reumer (Natuurhistorisch Museum Rotterdam, Universiteit van Utrecht)
Evolutie van walvissen
Een eigenaardigheid van de evolutie is dat het leven weliswaar in zee is ontstaan, maar veel landdieren toch de neiging hebben om weer terug te keren tot het mariene milieu. Walvissen zijn daarvan een wel heel extreem voorbeeld.

26 november
Dr. Bert van der Valk (Deltares)
Dynamiek van de Nederlandse kust: hoe werkt die en hoe houden we de kust in stand?
De Nederlandse Noordzeekust is dynamisch van nature. Wat komt ervoor kijken om die kust in stand te houden en hoe pakken we dat aan?

3 december
Dr. Jan de Jager (ex Shell)
"Nederland gasland - hoe lang nog?"
Geschiedenis en toekomst van het Nederlandse aardgas.

10 december
Ir. Geertje Strijker (Technische Universiteit Delft)
Diaklaaspatronen in Jordanie
Diaklazen zijn een netwerk van breuken in gesteenten. Zij zijn zelfs nog te herkennen in de monumenten gebouwd in de hoogtijdagen van de historische stad Petra. Maar wat kunnen ze ons nog meer vertellen?

17 december
Prof. Dr. Salomon Kroonenberg (em. TU Delft)
Snelle zeespiegelschommelingen in de Kaspische Zee: lessen voor de Noordzeekust.

Museon
Het Museon is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met een educatieve missie en een interdisciplinaire benadering. Het Museon wil mensen inspireren om de wereld te ontdekken en met respect te behandelen.

Openingstijden
Het Museon is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties (alle regio's) is het Museon ook op maandag geopend. 1e Kerstdag en Nieuwjaarsdag is het Museon gesloten.

Toegangsprijzen
Kinderen t/m 3 jaar: gratis / kinderen 4 t/m 11 jaar: ¤ 4,- / volwaassenen: ¤ 8,50 / 65+ Pashouders: ¤ 7,- . Museumkaart ggeldig. Groepskorting voor groepen van meer dan 20 personen mogelijk.
Het Museon is toegankelijk voor bezoekers met een rolstoel.
In de omgeving is voldoende parkeergelegenheid.